Redacció La Salle Report curs 2019-2020 (Alba Galve)

Alba Galve: “A La Salle Report treballem el català d’una altra manera”

213 views

La responsable del projecte a La Salle Premià i professora de llengua catalana ens parla dels beneficis de crear una revista digital per als i les alumnes de 4t d’ESO tot i els inconvenients provocats per la Covid-19

Des del curs passat, La Salle Premià disposa d’un nou mitjà de comunicació, La Salle Report. Aquesta revista digital redactada per alumnes de 4t d’ESO es coordinada per l’Alba Galve, periodista i professora de llengua catalana a l’escola. A La Salle Report l’alumnat redacta cròniques, articles, entrevistes, notícies, etc. mentre aprèn sobre llengua catalana. 

En què consisteix exactament el projecte de La Salle Report?
La Salle report consisteix a crear una revista digital entre tots els alumnes i les alumnes de 4t d’ESO, on tots els temes tractats siguin variats i entretinguts.

Com va sorgir la idea de fundar-la?
La Salle Report es troba dins d’un projecte més ampli anomenat Junior Report. Junior report són un grup de periodistes que des de Barcelona van decidir que es podria aplicar el periodisme a les escoles, llavors van començar a crear tota una xarxa de revistes digitals escolars. Nosaltres, La Salle Premià, ens vam interessar pel projecte i vam començar a formar-ne part el curs passat.

Amb quin objectiu es va crear?
L’hem creat perquè els i les alumnes hi puguin redactar notícies, entrevistes, reportatges, etc. També està creat perquè així els alumnes puguin practicar el català d’una manera diferent a com normalment ho fan.

Quin motiu tenies per col·laborar a La Salle Report?
Quan jo vaig començar a ser professora a La Salle Premià, com que sóc llicenciada en periodisme, van considerar que els hi aniria molt bé ensenyar als/les alumnes a fer de periodistes: com cercar la informació, com tractar els gèneres periodístics, etc.

Ha tingut èxit dins l’escola?
Ara estem en el seu segon any i hem tingut gairebé mig any de confinament, llavors és difícil de valorar, però espero que sí. Les opinions que tinc dels alumnes de l’any passat són totes positives.

Es van apuntar voluntàriament l’any passat?
L’any passat com no hi havia grups bombolles vam fer que només participessin els qui realment volien formar part del projecte, i la resta dels alumnes, els i les que no volien participar-hi, feien classes de català estàndards.

Creus que als alumnes els hi agrada participar?
L’any passat els alumnes que hi participaven a la revista era voluntàriament, aquest any, estan participant tots i totes les alumnes de 4t d’ESO a causa dels grups bombolles.

Ha fonamentat alguna cosa positiva en els alumnes?
El que crec que aporta, bàsicament, de positiu La Salle Report és treballar el català des d’un altre àmbit. Al final el català no té per què ser sempre sintaxi, complements verbals, pronoms… sinó que es pot practicar l’expressió escrita i aquesta, es pot practicar d’una manera més dinàmica i que a la vegada en un futur us pot servir. Al final esteu utilitzant WordPress, i quan sortiu d’aquí, si en algun moment voleu fer una pàgina web, la fareu a través d’aquest sistema. Per una banda reforcem la part escrita i per un altra, l’àmbit digital.

Al final català no ha de ser sempre només complements verbals, pronoms… Hi ha una altra manera de practicar l’expressió escrita

Alba Galve, professora de llengua catalana
Alumnes del curs 2019-20 participant a La Salle Report (Alba Galve)

Escrit per: Raquel Castells, Miquel Cisa, Julia Fayos i Gerard Iriarte

close

El més recent