Les aules de les escoles en temps de Covid-19 (fotografia d'arxiu)

L’educació en temps de COVID-19: les mesures inadequades en la tornada a les aules

/
258 views

La pandèmia del coronavirus (COVID-19) ha provocat una crisi sense precedents en tots els àmbits. En l’esfera de l’educació, aquesta emergència ha donat lloc a el tancament massiu de les escoles, per tal d’evitar la propagació de virus i mitigar el seu impacte. La necessitat de suspensió de les classes ha evidenciat les mancances del nostre model educatiu i aguditza les desigualtats ja existents. La tornada a les aules, i la nova normativa, en són exemples d’això.

Per començar, les normes proposades per el sistema educatiu ens indiquen que hem de respectar el metre i mig de distància en tots moments, incloent  la distribució dels alumnes a l’hora d’entrar a classe, i les zones distribuïdes del pati. I el problema es que aquesta distància mínima no es garanteix en cap moment, ja que la distància entre les taules a classe és només d’un metre. A més, la gent s’ajunta per a fer treballs en grup, a l’hora del pati, i moltes persones també fora de l’horari escolar. 

Els grups estables de convivència són el protocol que intenta limitar l’avenç de la pandèmia, però no és pas una solució eficaç quan tothom té vida més enllà de l’escola. Per exemple les activitats extraescolars i esportives amb infants o adolescents que procedeixen de diferents zones o municipis o què passa quan arriben dos germans junts i cada un es fica a la seva aula bombolla, o quan el seu professor es troba amb el seu fill que va a una altra aula  del col·legi. També els adolescents dintre de classe estan en grups estables però quan surten tenen contactes entre ells i els caps de setmana queden i tenen reunions socials.

Conscients d’això, només ens cal ser responsables i tenir precaució amb el virus i tirar cap endavant aquest curs perquè els estudiant  ho necessiten, i els pares també.

Els grups bombolla són una de les mesures principals de prevenció anti-Covid. És una mesura que tracta de minimitzar el contacte entre els alumnes d’un centre.  El  document que recull aquestes mesures l’ha elaborat el Ministeri d’Educació, al mes de juny,  mesures de prevenció, higiene i promoció de la salut enfront de la Covid-19 als centres educatius.

La paraula bombolla fa referència a les aules o a qualsevol altre espai al qual se li vol donar el significat d’espai aïllat de l’exterior, que és una de les definicions del diccionari. Això es fa de forma figurada, ja que les escoles i les aules no poden aïllar-se de l’entorn que les envolta. S’han implantat els grups bombolla per assegurar el seguiment dels casos positius, delimitar les quarantenes i mantenir un control que permet garantir l’obertura dels centres educatius, pero com ja hem mencionat abans, aquesta mesura no és gens efectiva. 

Respecte al tema de les mascaretes, en general tothom les porta, es respecti o no la distància de seguretat. El problema es que una gran part de la gent no la porta ven posada, ja que no cobreix el nas, o el cobreix molt poc. Aquest problema no es degut per culpa, pero si que es podría sancionar d’alguna manera a aquesta gent, on inclocuem els professors, no només els alumnes.  

Ara, analitzant el confinament de les aules, Salut Pública ha comunicat als responsables dels col·legis i instituts, que no està indicat l’aïllament preventiu de les persones que integren el grup de convivència estable fins a la confirmació d’un cas positiu. Tampoc podrà haver l’aïllament preventiu de qui és sospitós mentre la PCR no confirmi el  coronavirus.  Si es confirma el positiu, s’haurà de fer fer les proves PCR a tots el contactes estrets. El millor sempre és ser prudent i no alarmar les famílies fins que se sàpiga si hi ha algun positiu confirmat.

Segons les últimes dades, només a Catalunya el 15% dels centres tenen aules confinades. En total hi ha  26.030 alumnes confinats i 1.614 professors. També , hi ha 2.273 positius detectats a alumnes, i 259 a professors. Cal tenir en compte que aquestes dades són les que ofereix cada centre al Departament d’Educació, presenten alguns retards en la notificació i pot haver-hi  errors.

Una que volem destacar es que no s’han fet PCRs als professors en Catalunya, cosa que ens sembla malament. Aquest ha sigut en part un dels motius pels quals hi ha rebrots, ja que els professors estan en contacte amb diferents grups estables, i si un professor té Covid-19, hi haurà moltes més classes confinades que si només un alumne té el Covid, que probablement  només seria una classe. Per demostrar la gran necessitat de dur a terme això, només a Madrid, els resultats van confirmar més de 2000 professors positius.

A més, un dels principals inconvenients que hem de tenir en compte ara mateix és l’econòmic. Els costos mèdics i farmacèutics, incloent l’habilitació de noves infraestructures, contractació de personal mèdic addicional, són sens dubte quantiosos. Per aquest motiu, no totes les escoles poden permetre’s garantir la màxima seguretat en tots els àmbits. Subministrar a l’escola gel desinfectant, garantir una distància de seguretat dels alumnes i professors, augmentar el personal… tot això té un pes econòmic important, que no totes les escoles poden assumir. L’Estat, en moments de pandèmia, hauria d’invertir més diners en l’educació i en les escoles, per aconseguir que l’escola fos un lloc bastant segur, i no un focus de contagis, com es ara mateix.  

Finalment, cal remarcar la importància de les classes presencials. L’educació presencial sempre serà la millor experiència d’aprenentatge, ja que els éssers humans som criatures sociables, i si hi ha un contacte més directe amb altres persones interessades en els mateixos temes, l’experiència es torna més enriquidora i s’aprèn més. No anar a classe i fer-ho tot online no és una solució, i ja vam veure el perquè el curs passat, on no vam aprendre gairebé res.

Grups bombolla a La Salle Premià de Mar (imatge d’arxiu).

Valorant i comparant les normatives del sistema educatiu,sembla clar que hem de mantenir una distància de seguretat mínima de 2 metres en tot moment, i s’hauria de restringir l’activitat social de la gent, per evitar contagis. Estem d’acord en què la mascareta ha de ser obligatòria, però s’hauria de sancionar d’alguna manera a la gent que no la portés ben posada, ja que no serveix per res, i estàs posant en perill a molta gent si la tens mal posada, i no et tapa tot el nas. Els grups bombolla són necessaris, pero no són factibles si després els integrants s’ajunten entre ells sense mascareta, perquè ja no serien grups bombolla, ja que no estarien aïllats.  Finalment, dir que els PCRs als professors són essencials per prevenir contagis, i recordar la importancia de la educació presencial.

Fet per: Pablo Quirós, Oriol Fibla, Carles Arrufat, Alexander Macià.  

close

El més recent