Imatge de Mónica Santiago, La Salle Report

Monica Santiago: “Realment, acabava destrossada físicament i psicològicament”

86 views

Des de l’aparició de la COVID-19 aquesta treballadora de supermercat no ha deixat mai treballar

Monica Santiago és una treballadora d’un supermercat localitzat al Maresme des de fa uns 25 anys. Durant l’estat d’alarma va continuar amb la seva jornada laboral, no obstant, la rutina no era la mateixa a causa de les circumstàncies. Va treballar unes 9 h al dia, de dilluns a dissabte, amb les estrictes normes que l’Estat va imposar durant la quarantena.

El que la Monica va fer durant l’estat d’alarma, quan la població espanyola es va quedar a casa confinada, va ser un gran esforç, sacrificant la seva salut perquè la gent pogués anar a comprar tot el que necessitava i més.

Quines mesures de seguretat preníeu i preneu els empleats? I els clients?

Quan arribem al centre, ens prenen la temperatura, utilitzem guants i després de tocar qualsevol targeta bancària o qualsevol altra cosa que els clients ens puguin donar, ens desinfectem les mans amb el gel hidroalcohòlic també respectem la distància de 2 metres entre nosaltres, els empleats, i amb els clients. A l’hora de dinar, els treballadors i treballadores hem d’estar repartits en els diferents menjadors que han habilitat per poder garantir la distància. Per als clients, tenim habilitats 8 punts d’higiene per tot el supermercat. En aquests punts, els clients disposen de gel hidroalcohòlic, guants perquè se’ls col·loquin en la secció de fruiteria i al forn de pa. A més d’això, la botiga està senyalitzada amb cartells que senyalitzen per on s’ha de circular i per megafonia recordem sempre que han de mantenir la distància de seguretat. I la mesura més important per a la salut de tots, controlar l’aforament.

A vegades quan la botiga està plena perquè és dissabte o hi ha moltes vendes mantenir la distància resulta complicat

Monica Santiago, treballadora de supermercat
Unsplash, Kelly Sikkema (@kellysikkema)

T’ha sigut difícil treballar durant la pandèmia?

Sí, perquè és una situació que mai hem viscut abans, també estem molt acostumats d’apropar-nos a la gent, de saludar, fer dos petons i abraçar-nos i d’aquesta forma no ho podem fer i també hem d’estar pendent contínuament de rentar-nos les mans i de mantenir la distància, és molt difícil. A vegades quan la botiga està plena perquè és dissabte o hi ha moltes vendes mantenir la distància resulta complicat, hi ha gent que encara no està molt conscienciada.

Les mesures preses pels supermercats són les correctes i no n’afegiria cap més.

Monica Santiago, treballadora de supermercat

Creus que les mesures que pren el supermercat són adients o afegiries alguna més?

Doncs crec que les mesures són les correctes i no n’afegiria cap més. Controlen l’aforament quan es veu que està massa ple el centre, contínuament desinfectem tots els carros i cistells, els clients es troben a l’entrada el gel hidroalcohòlic per desinfectar-se les mans, facilitem guants i també contínuament en el micròfon s’està recordant que s’ha de mantenir la distància social.

Has conegut a algun company que hagi donat positiu en COVID-19?

Hi ha hagut una companya que ha donat positiu al PCR. I les mesures que han decidit fer, és que les persones que han estat en contacte amb aquella persona i bastant temps han de fer quarantena a casa durant quinze dies.

Quins canvis en el teu dia laboral t’han impactat més?

El canvi que més m’ha impactat ha sigut haver de portar la mascareta, passar d’estar amb la boca destapada ha tenir-la tapada sempre, per mi ha sigut un gran canvi. També haver de desinfectar tot el material o no poder tocar els productes ni saludar a les persones fent petons o amb la mà. En el meu cas ara saludo a la gent guinyant un ull.

Els clients han respectat el protocol a l’hora de comprar al supermercat en el confinament?

Aproximadament el 65% dels clients si han respectat el protocol, la resta de les persones no han donat importància a les mesures de seguretat que s’han de realitzar en el supermercat. Hi ha conseqüència d’això poden afectar els treballadors del supermercat i la resta dels clients.

Que és el que menys t’agrada del teu treball d’ençà que va arribar la COVID-19 a Catalunya?

El que menys m’agrada és portar la mascareta, ja que és molt incomoda, costa més respirar fins i tot em fa mal a les orelles, l’altre motiu és perquè s’entelen les ulleres.
També el no estar amb els meus companys juntament durant les hores de descans.

El coronavirus ha afectat en el nombre de vendes o clients?

Sí, però en aquest cas ha afectat favorablement, ja que durant el confinament, s’ha pogut veure grans aglomeracions de gent intentant accedir a base d’empentes i baralles al centre per fer la compra. La gent, es pensava que no hi hauria subministres suficients per a tothom.

Realment, acabava destrossada físicament i psicològicament.

Monica Santiago, treballadora de supermercat

En l’àmbit personal, com ha sigut l’experiència? Com t’has sentit

Doncs, per mi, l’experiència, no ha sigut molt bona. Cada dia, sortia de treballar cansada i amb la incertesa de quant de temps haurem d’estar amb aquestes condicions. Realment, acabava destrossada físicament i psicològicament.

close

El més recent