Assetjament escolar
(imatge treta de; enfemenino: el bullying inverso)

Tu també pots ajudar a reduir l’assetjament escolar

/
401 views

A Catalunya, l’assetjament escolar és molt freqüent, ja que un 14,8% dels joves han reconegut haver-ne patit alguna vegada. És una de les xifres més altes d’Espanya, segons un informe de l’OCDE, elaborat l’any 2015, durant les proves PISA als alumnes de quinze anys. Catalunya es posiciona el quart territori amb més assetjament escolar, per sota les Illes Balears, Galícia, i les Canàries – que encapçala el rànquing, amb un 17,9%.

La mitjana de tota Espanya se situa entre 14% i 15%. Des de L’OCDE, asseguren que el problema és molt greu, i que ara els casos augmenten per l’excés d’ús de les noves tecnologies.

L’Associació espanyola per a la prevenció de l’assetjament escolar afirma que, només un 20% dels casos d’assetjament escolar són investigats. Aquesta associació afirma que el petit percentatge dels casos investigats, són per la insistència de les famílies de les víctimes. El 80% restant, no són investigats bé perquè el nen no ho explica a ningú, perquè no se l’escolta o no se’l creu, perquè l’escola no hi fa res al respecte, o perquè els assetjadors l’amenacen constantment.

Aquestes escandaloses xifres ens indiquen que hem de prendre més consciència sobre aquest tema tan important, tot i que, molta gent no li troba cap rellevància.

(imatge treta de; medicinenet (definition of bulling))

Cap nen mereix que li faltin el respecte, se’n burlin d’ell, el jutgin pel seu color de pell, per la roba que porta, perquè li costa fer amics, etc. En la societat d’avui en dia, fa falta molta consciència sobre l’assetjament escolar. Molta gent no és conscient que això realment existeix, i que no és una cosa inventada, i fins que no li passa a ell mateix, a un familiar o a un amic; no ho acaben de creure.

En la majoria de situacions que es donen, només són un parell de companys de classe els que assetgen i riuen, però els altres nens són observadors i no hi fan res al respecte. Tant el nen que assetja, com el que observa o no fa res al respecte, estan participant a assetjar a la víctima. També és molt important ajudar a la víctima a comunicar-ho a persones adultes, ja que quan estàs vivint aquesta situació, tens molta por de comunicar-ho en pensar en què les conseqüències podrien ser negatives.

Hem de conscienciar els nens petits i adolescents, que si veus alguna situació d’aquestes el que has de fer és sempre donar suport a la víctima, ja que l’assetjador veurà que la víctima ja no està sola i ja no s’atrevirà a ficar-se contra ella. En aquest cas també pot espantar-se en veure que hi ha possibilitats que el que està passant passi a ser conegut per l’escola i tindrà repercussions, o simplement per veure que hi ha gent que recolza a la víctima i que pot ser que es posin en contra seva.

Diferents situacions d’assetjament escolar

Escrit per: Raquel Castells, Miquel Cisa, Julia Fayos i Gerard Iriarte

close

El més recent