Jornada de Convivència del curs passat (La Salle Premià)

Jornada de Convivència 2020: la millor fins a la data?

26 views

Tot i les dificultats per la Covid-19 la Jornada de Convivència d’aquest any ha pogut dur-se a terme adaptant les activitats

El passat divendres 9 d’octubre es va dur a terme la Jornada de Convivència del curs 2020-2021 a La Salle Premià de Mar. Si bé es tracta d’un any peculiar, a causa de les dificultats causades per la pandèmia de la Covid-19, la Jornada es va poder seguir amb fluïdesa. Com que les activitats van haver d’adaptar-se al protocol de l’escola, en tot moment van mantenir-se els grups bombolla, formats pels alumnes d’una mateixa classe i el seu corresponent tutor/a. Cada classe va executar un seguit d’activitats diferents adaptades al seu curs.

El divendres a les 2 primeres hores que eren hores de classe normal, en el seu cas va ser Castellà i Física. Se’ls hi  van fer pesades, ja que tenien moltes ganes de començar ja la jornada de convivència.

Després del pati els alumnes de 4t B van començar amb les activitats. Primer van canviar la disposició de la classe, van apartar totes les taules i van fer una rotllana. La primera activitat era per posar-se a prova: de veritat coneixen els seus companys i companyes? Havien de fer tres petits canvis en el seu físic per veure si el company/a s’adonava. Aparentment fàcil. Després havien de realitzar set canvis més, i la cosa ja es complicava. Va ser un repte també per a ells mateixos. Si en un principi els haguessin dit de fer deu canvis, haurien tirat la tovallola, era aparentment impossible. Com que el canvi va ser progressiu, tots van ser capaços/ces d’aconseguir-ho. Va ser una prova de superació que va aconseguir unir-los més com a grup classe. Els va divertir i a l’hora els va fer reflexionar.

Posteriorment, la classe va triar el símbol que els representarà la resta del curs. El símbol d’aquesta classe és una representació del “Yin” i el “Yang”. Aquest va ser triada per la tutora de 4 ESO B, i es deu a una combinació dels noms de la delegada i el subdelegat. A més, el seu significat també és molt adequat. Representa l’equilibri, que volen mantenir durant el curs sencer. Tots estan molt contents amb l’elecció de la seva tutora, ja que creuen que els defineix molt bé com a classe: sempre intenten mantenir aquest equilibri.

Dibuix del símbol de 4rt ESO B ( foto de Naim de Hoyos)

Després d’escollir el símbol, la seva tutora els va posar la cançó Seguiremos, de Macaco. Aquesta té un missatge d’autosuperació, lligat amb la primera activitat. Es tracta d’una cançó molt positiva, amb un missatge que els va marcar molt. Com li van agradar tant, van  escoltar-la un segon cop, aquest cop amb la lletra, i van cantar-la tots junts. Aquest va ser un dels millors moments de la Jornada, on es va crear un ambient màgic.

Quan van baixar al camp de futbol, es van estirar al camp i seguidament la tutora, la Sílvia, va començar amb una meditació. Primer es van haver d’imaginar que estaven al seu lloc preferit. Hi havia algú més? Com està aquesta persona? Està content/a? Trist/a? Que fèieu allà? Segons ens van comentar va ser una molt bona manera de relaxar-se després del seguit d’activitats tan intenses que van tenir durant el matí. És sorprenent que en tan poc temps puguin endinsar-se tant en ells mateixos. Caldria més activitats d’aquest tipus durant el dia a dia, ja que serveix per relaxar-se i refrescar la ment després de tantes hores de classe. Creien que aquesta va ser una de les millors activitats que vam fer en la Jornada de Convivència d’aquest any. 

Després de la meditació, al camp, la tutora va donar una cinta verda i uns retoladors permanents. Primer van haver de pensar en una paraula o dibuix que representés com s’imaginaven el seu futur, i seguidament van haver de representar-ho a la cinta. Hi havia gent amb les idees molt clares que de seguida sabien que posar, i d’altres que s’ho van rumiar més. Al final, tothom havia plasmat els seus pensaments en la cinta. Aquesta activitat també els va ajudar a conèixer a la resta, ja que hi havia gent amb respostes que la majoria mai hauríem imaginat. 

Un cop duta a terme l’activitat de la cinta verda, encara quedava una estona fins a la següent activitat. Per això, abans de pujar a classe un altre cop, van  passar una bona estona  gravant un Tik Tok tota la classe. D’aquesta manera, van digitalitzar aquest moment per tenir un bon record d’aquest curs marcat per la Covid-19. En aquest vídeo, apareixen els alumnes ballant la cançó Coincidance. Es tracta d’un ball molt viral durant la quarantena. Com que tots el coneixien, a més a més és molt fàcil, tothom podia fer-lo. Només són uns senzills moviments de braços i maluc a ritme de la música. Es tracta d’una idea molt bona, ja que així es crea un vincle entre el professorat i l’alumnat. A més, al ser una activitat poc freqüent, fou una gran manera de passar el temps que els quedava.

A última hora van acabar de polir els Kahoots treballats anteriorment a classe de religió. Aquests Kahoots, que tractaven sobre la Fundació Comtal i PROIDE. La fundació Comtal té com a objectiu oferir la millor formació i capitació per a la recerca de feines, a través de millora de competències i de la definició del projecte professional. La fundació PROIDE és una associació compromesa amb la justícia i la dignitat dels pobles empobrits. Separats en petits grups, els i les alumnes havien de preparar qüestionaris amb unes vint preguntes sobre les dues fundacions. Els resultats van ser molt bons: tots els Kahoots van ser molt entretinguts, i reflectien molt bé l’essència d’aquestes fundacions. 

Aquesta jornada s’ha viscut molt diferent de les anteriors. La pandèmia de la Covid-19 ha fet que les activitats varien respecte anys anteriors. L’any passat, per exemple, van reunir-se en clans i van centrar-se en missatges sobre el tricentenari de la mort de Sant Joan Baptista de la Salle. Les activitats van ser entretingudes, però tots i totes creuen que haurien de millorar. Aquest any, en canvi, s’han centrat en el lema de l’escola d’aquest curs, “I tu, què tries?”, i l’han  treballat només en l’ámbit. Ha estat sorprenent que tot i tenir menys expectatives en aquest curs, la majoria han quedat molt més satisfets gràcies a aquells petits detalls que els han unit com a classe, com el Tik Tok o la cançó. 

Tot i les diferencies de les activitats en comparació amb altres anys, tots estan molt contents amb el resultat de la jornada, a causa de les mesures del protocol, aquest any tenien unes expectatives molt més baixes, però el resultat ha estat sorprenent. Sense dubte, els ha ajudat molt a unir-se com a grup classe i fer més pinya. Els altres anys com que les activitats estaven més centrades en els clans, en les activitats amb el grup classe van quedar en un segon pla. Això va causar que la resta del curs la classe quedés més separada i dividida en petits grups. Només hi ha bones paraules per descriure l’experiència d’aquest any.

Redactat per: Gina Núñez, Sergei Zapata, Naim de Hoyos, Albert Hakobyan i Marina Moya

close

El més recent