Els comerços físics perden diners després de l’auge de les compres online

67 views

Els petits i mitjans negocis pateixen una important recessió econòmica, degut a la crisi del coronavirus, les poques ajudes que reben de l’estat, i l’increment en la demanda de les compres online 

A causa de la crisi del coronavirus, els petits comerços han tingut grans perdudes econòmiques, i molts d’ells han tancat. La veritat és que n’hi ha prou amb passejar per alguns barris o pels centres de moltes ciutats per adonar-se que alguna cosa està canviant en el retail físic: han desaparegut una gran quantitat de comerços històrics, ja no és estrany veure persianes tancades en carrers principals i quan observem el conjunt de botigues dels carrers més comercials de qualsevol ciutat, ens adonem que cada vegada s’assemblen més entre elles, que s’està perdent la identitat local.

Si ens anem a les dades, en els últims cinc anys, gairebé 32.000 comerciants autònoms han cessat la seva activitat. Tenint en compte que una part molt important del comerç de proximitat està format per negocis amb una o dues persones al front, aquesta xifra suposa molts milers de negocis tancats. A partir d’això, deduïm que la mida pot ser un factor rellevant en la supervivència d’un negoci.

Ara, la crisi del coronavirus, han estat el principal motiu pel qual moltes tendes físiques han tancat, i això ha augmentat la demanda de diferents productes online dràsticament. D’aquesta crisi en aquest sector, se n’han beneficiat, per tant, les grans empreses, com Amazon o Ebay. Com hem mencionat anteriorment, només cal passejar pels pobles o les ciutats per adonar-se’n. Amb el temps i les diferents fases, algunes tendes físiques han tornat a obrir, però els ingressos i el nombre de clients, en general, no són els mateixos que abans. La gent troba ara més còmode comprar productes online. 

 El 60% dels petits negocis asseguren que han perdut al menys el 75% dels seus ingressos

El 60% dels petits negocis asseguren que han perdut al menys el 75% dels seus ingressos, durant tots els mesos de pandèmia pel que fa al mateix període del l’any anterior. Molts no han pogut aguantar i han hagut de baixar la persiana. La situació és dramàtica. Els comerciants demanen al govern ajudes econòmiques i mesures de protecció que donin suport al comerç minorista i fan una crida perquè la gent consumeixi en els petits comerços de barri, que sigui conscient que darrere de cada negoci hi ha famílies.

Per garantir la supervivència dels petits negocis és molt necessari realitzar campanyes d’incentivació de les compres en el comerç local i també molt important ajudar-los per a la seva transformació digital perquè puguin competir amb les grans superfícies i el comerç electrònic.

I es que tot això no és casualitat, ja que comprar mitjançant webs online té moltes avantatges, com ara més comoditat a l’hora de poder comprar diferents productes sense sortir de casa i a l’hora que tu vulguis, o no haver de sortir de casa per tenir un menor risc de contagi per no anar a un supermercat i no tocar totes les coses.

Moltes planes web aconsegueixen més diners que els petits i mitjans comerços que pots trobar al Maresme o a qualsevol altre lloc. Han innovat al comerç un nou tipus de mercat, l’online. Tendes famoses com Nike, Adidas, Inditex… han augmentat molt més el seu comerç digital, i han millorat les seves planes webs i serveis online. El principal competidor que ha tingut el comerç físic, ha estat la companyia mundialment coneguda com Amazon, una de les empreses amb més capital del món. Amazon, amb la seva varietat de productes i la crisi del Covid-19, ha vist incrementat el mercat de producte, ja que el client ha vist que li ha sortit més factible, convenient i barat comprar a Amazon.

En Biel Giménez, un propietari d’una papereria en la localitat del Masnou, familiar d’un dels redactors d’aquesta crònica, fa unes declaracions fent referència a aquest tema: “Estem vivint una situació econòmicament insostenible, que ens pot obligar a tancar la persiana en uns pocs mesos si això continua així. No estem rebent cap ajuda per part de govern. Portem molts mesos tirant d’estalvis, i a més, amb l’auge de les compres en línia, tenim molts menys clients en comparació amb els que teníem fa un any”.

Fet per: Pablo Quirós, Oriol Fibla, Carles Arrufat, Alexander Macià.  

close

El més recent