El consum de drogues entre els adolescents va a l'alça (Imatge d'arxiu)

L’error de començar a consumir substàncies tòxiques sent menor d’edat

/
91 views

L’any 2018 es va realitzar un estudi sobre el consum de les drogues, l’alcohol i el tabac als adolescents de 3 i 4 d’ESO i 1r i 2n de Batxillerat, d’una escola d’Arenys de Munt. Els resultats són, si més no, reveladors. El 59,4% dels estudiants ha provat alguna vegada el tabac. Són fumadors habituals el 43,8%, dels quals consumeixen diàriament el 41,3%. Ocasionalment el 28,3% i esporàdicament el 30,4%. El consum de tabac i alcohol mantenen una associació molt estreta. L’edat mitjana d’inici de consum de les dues substàncies és de 13-14 anys. El 77,7% de la mostra ha provat alguna vegada begudes alcohòliques i el 78,8% d’aquests, actualment també en consumeixen. El 36% de la mostra ha consumit alguna vegada drogues il·legals.

Només un 9% de la població catalana declara no haver consumit mai alcohol, ni tabac, ni drogues

El tabaquisme no ha deixat de ser una de les majors amenaces en l’àmbit de la salut pública i la primera causa que es pot prevenir per evitar la mort i la morbiditat en els països desenvolupats. Segons l’OMS, actualment el tabac pot causar la mort de 6 milions de persones cada any, de les quals més de 5 milions són fumadores o han consumit el producte i les 600.000 restants són o han estat fumadors passius. Si es manté la tendència actual, es preveu pel 2030 que més de 8 milions de persones morin prematurament per malalties relacionades amb el tabac.

(Imatge treta d’un article de la pàgina web superdeporte)

El consum d’alcohol, tabac i drogues, s’associa a un gran nombre de problemes, tant mèdics com socials en l’adolescència. Per això, resulta necessari conèixer el seu consum, així com els factors associats i les peculiaritats de cada zona, per a partir d’això plantejar estratègies de prevenció.

El consum d’alguna d’aquestes tres substàncies, és molt freqüent entre els adolescents, però, per quin motiu? 

Molts joves reconeixen haver-ne provat alguna de les tres substàncies, com a una broma entre els amics, per curiositat o perquè tots els seus amics ja en consumien. I, a partir d’allà, ja no poder deixar-les perquè són molt addictives. 

Tots els pares haurien de vigilar tota substància que els seus fills consumeixen, tot i que molts dels fills que en consumeixen, ho amaguen als seus pares i és una irresponsabilitat per totes dues parts. Algunes d’aquestes són tòxiques pel cos, i poden provocar malalties, càncers o fins i tot un par cardíac. Estudis científics demostren que si comences a consumir alguna d’aquestes tres substàncies quan encara ets menor d’edat, la teva esperança de vida disminueix.

Fet per: Raquel Castells, Miquel Cisa, Julia Fayos i Gerard Iriarte

close

El més recent