Ciutadans i ciutadanes pel carrer amb mascareta (foto d'axiu)

Les fases de desescalada per aquest Nadal 2020

41 views

Per tal de controlar la propagació de la pandèmia durant el Nadal, la Generalitat de Catalunya ha implantat un seguit de normes i fases per a la ciutadania

Arriba el Nadal, época de retrobaments familiars i de dinars i sopars amb persones properes. Un temps, se’ns dubte, de trobades i d’estar a prop de qui estimes. Aquest però, amb el context de l’actual pandèmia que estem vivint, tot es planteja diferent. Les reunions hauran de ser més reduïdes i la vida social haurà de minimitzar-se, tal i com ja està passant en els últims mesos. Tot i això, a gent pugui viure un Nadal el més païble possible i sense que el virus s’expandeixi desmesuradament, la Generalitat de Catalunyaa ha creat un seguit de fases amb diferents permissions a cada una d’elles. Segons es vagi avançant de fase, les permissions aniran augmentant fins a arribar a un estat de normalitat, dins del possible.

Fase 1

Aquesta primera fase va començar el dilluns 23 de novembre i continua vigent a dia d’avui.

 • Aforament en interiors de bars i restaurants d’un 30% i un 100% a terrasses (per cada taula hi haurà un màxim de 4 persones).
 • Horari de sortida de casa de 6 del matí a 21:30.
 • A escoles i instituts es mantindrà la docència teòrica en format presencial, en canvi a les universitats la docència teòrica es farà en format virtual.
 • Les extraescolars es podran realitzar sempre que es mantinguin en grups estables.
 • Els actes religiosos i cerimònies civils es podran realitzar amb un 30% d’aforament amb un màxim de 200 persones. 
 • Cines, teatres, auditoris, sales de concert, museus i exposicions podran obrir amb un 50% d’aforament i un màxim de 500 persones.
 • A les botigues de menys de 800 metres quadrats l’aforament serà del 30% i els centre comercials romandran tancats. 
 • A les piscines i esports a l’aire lliure l’aforament serà del 50%, interiors amb cita prèvia i vestidors el seu màxim d’aforament serà d’un 30%.
 • Les reunions es mantindran amb un màxim de 6 persones. 
 • Tancament perimetral de Catalunya i el municipi al cap de setmana i un toc de queda de 6 del matí a 22 de la nit.

Estic especialment content amb les millores proporcionades en aquesta primera fase. Sóc propietari d’un restaurant, i només amb els encàrrecs per emportar el negoci no tira. Crec que les mesures estan molt ben aplicades, ja que es comença a potenciar un altre cop l’economia sense donar tampoc massa llibertat a la gent.

Tomàs, 43

Fase 2

Els equipaments culturals podran omplir un 70% del seu aforament. Les botigues que tinguin més de 800 metres quadrats podran utilitzar tot el seu espai, i els centres comercials romandran fins al 30% sense espais comuns.

Per als nens petits, els parcs infantils romandran oberts fins a les 20 hores, però els espais lúdics interiors hauran d’estar tancats.

La resta de mesures seguiran com en els trams anteriors.

Els adolescents ja tenim ganes d’entrar en aquesta nova fase, ja que ens permetrà tornar a tenir molta més vida social. Encara que aparentment no sigui una fase amb massa canvis, sí que suposa apropar-nos més a la nostra normalitat amb unes mesures més encarades cap a la banda de l’oci.

Carla, 18

Fase 3

 • Prevista per al 21 de desembre, coincidint amb l’inici del Nadal.
 • Es podran ajuntar 10 persones en un màxim de dos bombolles de convivència habituals.
 • Els establiments de la restauració  podran obrir fins a les 21:30h amb un aforament a l’interior d’un 50%.
 • Per als actes religiosos es passaria també al 50% de capacitat amb un límit de 500 persones.

Estic molt contenta amb els horaris d’obertura de bars i restaurants que s’implementaran en aquesta tercera fase. Els horaris que hi ha actualment limiten massa els horaris sobretot de la gent jove, i amb aquest nou horari, tot i que continuï marcat pel toc de queda, la situació ja serà molt millor.

Andrea, 22

Fase 4

Aquesta fase està prevista pel 4 de gener del 2021, ja després de Nadal, però abans que tornin a començar les classes. D’aquesta manera i adaptant-nos a les normes d’aquesta nova fase, després de vacances els cicles formatius i batxillerats ja podran tornar a les classes 100% presencials, tot i que a les universitats seguirà el sistema telemàtic.

També quedaran descartades totes les limitacions de mobilitat descartades, incloses les dels caps de setmana, tot i que el toc de queda de les 22:00 hores romandrà igual.

A més, el comerç i l’oci també es veuran beneficiat per aquesta quarta fase: els bars i els restaurants amplien a sis comensals per taula, i els centres comercials podran obrir amb un 50% d’aforament sense espais comuns. El sector cultural i els actes religiosos, continuaran mantenint el 70% d’ocupació, però l’aforament màxim augmentarà fins a les 1000 persones.

Aquesta quarta fase ja ens apropa cada més cap a la normalitat, i pensant cap al Nadal, s’agraeix. Aquestes mesures implantades que ens facilitaran les trobades pensant per al final de les vacances, faran que aquest Nadal s’assembli un mica més als anteriors, al poder passar-lo amb la família.

Carmen , 63

Fet per: Sergei Zapata, Albert Hakobyan, Gina Núñez, Marina Moya i Naim De Hoyos

close

El més recent

Les 7 fake news més impactants

Durant els últims anys, gràcies a les xarxes socials, la possibilitat d’informar els que t’envolten s’ha estès. Mentre abans