Fake news (foto d'arxiu)

Les 7 fake news més impactants

//
237 views

Durant els últims anys, gràcies a les xarxes socials, la possibilitat d’informar els que t’envolten s’ha estès. Mentre abans només podien informar aquells qui tenien poder sobre els ciutadans, avui dia qualsevol qui tingui un telèfon mòbil pot informar, però també desinformar i d’aquí ha sorgit un concepte molt popular en els últims temps, les fake news. Com que a través de les xarxes socials tothom pot dir la seva, no podem fiar-nos de tot el que llegim: hem de contrastar la informació i utilitzar la lògica. A continuació, trobem set exemples de fake news que han causat força enrenou.

1. Donald Trump recomana injectar lleixiu als malalts de la Covid-19

Durant la pandèmia de la Covid-19 i en un moment clau a les últimes eleccions presidencials, Trump va ficar molt la pota. El seu desconeixement científic el va deixar en molt mal lloc.

El president, estant en directe, va començar a fer preguntes als experts sobre la Covid-19, més concretament sobre la investigació de les vacunes. Una de les preguntes que va fer a la doctora Deborah Brix, era que si igual que el desinfectant acaba amb els virus, no es podria mirar de fer que aquest fos ingerit o injectat.

És cert que es tracta d’una pregunta sense lògica, però no era més que un intent per part d’ell de contribuir a trobar una solució. Aquesta informació va ser treta de context completament, donant lloc així a titulars com el següent: “Trump recomana injectar desinfectant a malalts de la Covid-19 per matar al virus“.

2. La reina Isabel II d’Anglaterra és assassinada

Després de la matinada del dimecres 10 de juliol de 2019 a Londres, Regne Unit, es va difondre la falsa notícia que deia que la Reina Isabel II havia mort en un atemptat. Alguns mitjans de comunicació van començar a difondre aquesta informació, arribant a altres països com Colòmbia i Mèxic. En realitat, només es tractava d’un experiment social, a la Universitat Fermí del Toro, a Veneçuela.
Els fets es van donar després d’uns dies on la institució va difondre els seus plans,
també cal destacar que van realitzar una transmissió, a les notícies que hi havia en directe.
Després d’aquest gran canard, els joves de la Universitat Fermí del Toro de Veneçuela van tancar els seus comptes, mentre que per l’altra banda, la Universitat no va mencionar res respecte al que havia passat.

3. El Pizzagate

Les eleccions dels Estats Units del 2016, es van veure molt afectades pel canard, que van començar a difondre molta informació falsa sobre Hillary Clinton, sent un dels grans factors que van ajudar Trump a guanyar. Un dels canards que més popularitat ha rebut, és sense dubte el Pizzagate.

El Pizzagate, remunta els seus orígens en una falsa denuncia a Hillary Clinton per abús sexual de menors en un ritual satànic amb menors, en un restaurant de pizza a Washington D.C. Tot i que això va ser desmentit, l’afirmació que Hillary Clinton era pedòfila va començar en una publicació de Facebook, es va estendre a Twitter i després es va fer viral amb l’ajut de plataformes d’extrema dreta.

Més tard, es va filtrar una sèrie de correus electrònics entre Hillary Clinton i John Podesta, el gerent de la seva campanya. Molts d’aquests correus no tenien cap mena de sentit, i es va començar a difondre que aquests correus estaven codificats, i que en realitat parlaven d’una xarxa de tràfic de persones i d’abús sexual infantil.

Òbviament res del que parla aquesta teoria té sentit ni està basat en uns fonaments sòlids, però bé que van embrutar la imatge de Hillary impedint-li així convertir-se en la primera presidenta dels Estats Units.

4. La sanció de Twitter a QAnon

Durant el 2019, va començar a estendre’s la notícia que Twitter havia decidit prendre mesures contra els comptes i els continguts relacionats amb QAnon. Aquest és un grup vinculat a l’extrema dreta que els últims anys ha estat al darrere de notícies falses i teories conspiratives que esquitxen figures públiques dels Estats Units. La companyia ho ha anunciat aquest dimarts acollint-se a les seves polítiques contra qualsevol “comportament que tingui el potencial de portar violència offline”. Les mesures inclourien tancar comptes vinculats a continguts de QAnon, també bloquejar direccions URL perquè no es comparteixin en la plataforma o deixar de destacar o recomanar tuits o continguts relacionats amb el grup. “Aquests comptes estan immersos en un comportament que està dissenyat per promoure la difusió de contingut que ha causat danys informatius, físics, socials i psicològics clars, ben documentats i offline”, ha informat Twitter.

Realment, Twitter en cap moment s’ha declarat al respecte sobre QAnon, i només es tractava d’un canard. És irònic, ja que van intentar acabar amb aquest grup que es dedicava a desinformar, desinformant encara més a la gent.

5. AuronPlay i Luisito Comunica són els causants dels incendis de l’Amazones

Arran d’una publicació falsa a Twitter, els coneguts youtubers AuronPlay i Luisito Comunica, van ser acusats de ser provocadors dels incendis de l’Amazones.

Aquests desgraciats van ser els que van iniciar l’incendi a l’Amazones, els seus sobrenoms són l’Abduzcan i El Rei Colom, si ho han vist per aquí favor d’avisar a les autoritats més pròximes. Aquests criminals han de ser detinguts!

Tweet

A aquests Youtubers també se’ls ha atribuït falsament de ser segrestadors de nens, per tenir relació amb un suïcidi a Ibagué i fins i tot de ser-hi responsables d’un cotxe bomba contra la policia a Bogotà a principis del 2019.

Seguidament es va difondre pels mitjans de comunicació tant a Llatinoamèrica com a Espanya, com a conseqüència no van trigar gaire a arribar als 2 acusats, els quals sorpresos van pujar-ho a les seves xarxes socials com Instagram i Twitter rient-se de l’acusació.

Quan parlem d’influencers tan grans, ens trobem que tenen molt suport però també molt hate, i els haters per tal d’intentar enfonsar a aquestes persones, arriben a intentar fer-nos creure notícies tan il·lògiques.

6. Els russos manipulen les eleccions dels Estats Units

Segons un sondeig, el 52% dels votants del Partit Democràtic, creuen que els serveis secrets russos van influir en les eleccions presidencials nord-americanes per a donar-li la victòria a Trump. De moment, no hi ha proves d’això.

La interferència de Rússia en les eleccions presidencials nord-americanes del 2016 a través de les xarxes socials va ser superior de què s’estimava prèviament i buscava dividir la població per ètnia i ideologia, segons diversos informes duts a Terme per experts Privats i difosos per senadors de republicans i Demòcrates.

Els americans creuen que l’Agència de Recerca d’Internet de Rússia, amb el seu Sant Petersburg, va intentar manipular la política nord-americana, tal com assenyalen als documents dels analistes de New Knowledge i d’1 equip de la Universitat d’Oxford que treballa per a la companyia Graphika. Ha estat demostrat que això no va ser així, però un cop més, veiem clarament que la gent creu el que vol creure i no el més obvi.

7. La mort d’Emilio Botín

El 10 de setembre del 2014, Emilio Botín, el president del banc Santander, va perdre la vida. En un principi es va dir que havia estat trobat mort a casa seva, a causa d’un infart.
No va ser fins uns mesos més tard que la veritat va sortir a la llum: Emilio Botín no va morir per causes naturals, va ser assassinat pel narcotraficant Jesús Samper, l’amant de la seva filla Ana Botín. Aquest assassinat va ser encobert per la dona i la filla del president del banc, ja que amb el seu pare mort Ana Botín esdevindria la següent presidenta del banc.
Aquesta informació també va trigar a sortir a la llum perquè el govern estava al cas, però no li interessava que la veritat fos descoberta. Per sort, aquest cas va anar a judici i van declarar culpable a Samper.

Redactat per: Naim de Hoyos, Albert Hakobyan, Marina Moya, Gina Núñez i Sergei Zapata.

close

El més recent