L'Alba Galve i la Maria Damians durant l'entrevista (La Salle Premià Report)

Alba Galve: “En la societat sobreinformada actual és molt important saber detectar les fake news”

/
74 views

La periodista i professora responsable de La Salle Premià Report destaca la importància d’aprendre a discernir quines informacions són vàlides i quines no entre els/les adolescents per alimentar el seu esperit crític

Les ‘fake news’ estan a l’ordre del dia. Notícies falses que se’ns presenten com a vertaderes, que, amb l’èxit de les xarxes socials, s’han anat infiltrant en el nostre dia a dia i que molts cops resulten complicades de localitzar. A través de projectes com el de Junior Report l’actualitat i també les ‘fake news’ han entrat a l’aula. Parlem amb la periodista i professora responsable de La Salle Premià Report, l’Alba Galve, per saber més sobre el tema i per entendre la importància de saber distingir les ‘fake news’ i de treballar-les a classe.

Quina seria la manera de distingir les ‘fake news’ de les notícies reals?

És bàsic per distingir les ‘fake news’ consultar la font d’informació, quin és l’origen de la notícia. Jo el que faig habitualment quan m’envien una informació és mirar si és d’un mitjà de comunicació contrastat. També és important mirar la data de publicació, perquè moltes vegades es reconeix com a ‘fake news’ notícies antigues; mirar que les fotos siguin del lloc on es parla; que la informació estigui escrita correctament, perquè moltes vegades hi ha fins i tot faltes d’ortografia…

Les ‘fake news’ tenen més recorregut perquè juguen amb l’emoció del receptor

Alba Galve, periodista i professora de La Salle Premià

Per què aquestes som més propensos/es a creure’ns les ‘fake news’?

Som més propensos/es a creure’ns-les perquè moltes vegades són polèmiques o emotives. Si estàs a molt favor d’una cosa reacciones més emocionalment que no pas racionalment, i això fa que la propaguis més ràpid. Per això les ‘fake news’ tenen més recorregut, perquè juguen amb l’emoció del receptor.

Que a les aules es tracti el tema de les ‘fake news’ us ajudarà a ser més crítics, a veure el món amb uns altres ulls.

Alba Galve, periodista i professora de La Salle Premià

Quina importància té que els alumnes aprenguin més sobre les ‘fake news’?

En una societat sobreinformada com l’actual, en la que ens arriba informació constantment i per moltes vies, és important que els i les alumnes prengueu consciència sobre com valorar o bé determinar quines informacions són vàlides i quines no. Al final, esteu bombardejats per la informació i cada cop és més complicat discernir el que és real i el que no ho és. Que a les aules es tracti el tema de les ‘fake news’ us ajudarà a ser més crítics, a veure el món amb uns altres ulls. Una societat ben informada és clau per al seu correcte funcionament i desenvolupament.

Quins riscos comporten les ‘fake news’?

La gent es creu les ‘fake news’ i això fa que al final, tot i tenir molta informació, estiguem desinformats per interessos diversos. Si tu et creus una ‘fake news’, que és una informació no certa, estàs desinformat sobre el tema. Si creus una ‘fake news’ sobre un personatge en particular, pots generar un corrent d’odi cap aquest personatge, cap a un partit polític, una associació, un govern… una corrent d’odi que no està fonamentada en fets reals.

Fet per: María Damians, Mar Sabí, Maria Altamirano, Mireia Ramírez, Nora Duran.

close

El més recent