Un Nadal diferent: Com ha afectat la Covid-19 a les vacances?

26 views

Les restriccions proposades per la Generalitat de Catalunya han fet impossible viure aquest Nadal com els anteriors

Aquest any, a causa de la pandèmia de la COVID-19, no hem pogut viure les vacances de Nadal amb la normalitat habitual. Les mesures de seguretat proposades per la Generalitat de Catalunya han estat molt estrictes, amb l’objectiu d’evitar les grans aglomeracions de gent. Sense cap mena dubte, les restriccions que més s’han fet notar han estat el límit de 6 persones juntes de només dues bombolles i el toc de queda fins les 22h. Aquestes restriccions han afectat bastant en els dies de Nadal, ja que no ens hem pogut ajuntar amb la gent que normalment ens ajuntàvem en anys anteriors.

La Nit de Nadal és una festivitat celebrada la nit del 24 de desembre. L’acostumàvem a celebrar amb grans reunions familiars per sopar, intercanviar regals i fer cagar el Tió. Aquest any, en canvi, a causa de les diverses restriccions, no hem pogut gaudir de tota la companyia de familiars i amics com normalment, i ha tocat celebrar-la només amb els de casa.

El dia de Nadal és una de les celebracions més grans de l’any, la celebració més important de les dates, però per culpa de la Covid-19 aquest any no ha mostrat moltes diferències respecte la resta de dies de festa. El pitjor de tot ha estat la falta de companyia, ja que els regals i el menjar no han canviat: hem seguit menjant sopa de galets amb cansalada, botifarra negra i cigrons. Tot i l’esforç per mantenir l’ambient de la festivitat, no ha estat possible gaudir-la amb la mateixa intensitat que els altres anys.

La tecnologia ens ha ajudat a mantenir la relació amb els familiars

Sant Esteve no ha estat l’excepció, ja que tampoc ha pogut celebrar-se com cada any. El dinar a casa dels avis característic d’aquesta festivitat no ha estat possible, i tot i l’esforç dels pares per reproduir les receptes familiars, faltava la sensació de l’ambient nadalenc. De totes maneres, hem tingut la sort que la tecnologia ens ha ajudat a mantenir la relació amb els familiars i fer que aquest Nadal no hagi acabat estant tan malament.

La nit de Cap d’Any tampoc s’ha salvat i ha estat una festa més espatllada per la pandèmia. De fet, ha estat probablement la data on més s’ha notat la falta de companyia. Normalment, aquesta nit es caracteritzava per les grans festes de matinada, que aquest any, per culpa del límit de reunions de sis persones i del toc de queda, no s’han pogut realitzar. Imatges com la de la plaça del Sol a Madrid completament buida o mirar per la finestra i no veure a ningú, ens han impactat a tots i ens han fet reflexionar més sobre la situació. Aquestes imatges ens han fet adonar-nos que som afortunats aquells qui no hem viscut el canvi d’any sols, aquells que com a mínim hem tingut als de casa a prop. 

Som afortunats aquells qui no hem viscut el canvi d’any sols, aquells que com a mínim hem tingut als de casa a prop

El dia de Reis ha estat també un dels més difícils. El que li aporta l’alegria a aquest dia és veure la il·lusió de la gent, veure als nens petits obrir els seus regals. Tot i haver quedat més que satisfets amb els nostres, el més bonic és veure la reacció dels altres: la màgia no està en els regals que rebem, sinó en aquells que regalem. Veure la reacció de la gent que t’importa obrint els teus regals és el més bonic del dia, però amb la pandèmia no hi ha tanta opció de regala als altres, de tal manera que amb prou feines ens hem pogut encarregar dels de casa. Com també el dia de Nadal, el que més s’ha trobat a faltar és l’esperit nadalenc.

Després d’analitzar els esdeveniments que han passat durant aquest Nadal 2020-2021 hem arribat a la conclusió que per ningú aquest Nadal ha estat com els anteriors. Hem viscut les festes amb menys intensitat i il·lusió que els altres anys: el millor de Nadal és la companyia, compartir temps amb la gent que t’importa, i aquest any ens ho han tret. La majoria de nosaltres no hem pogut veure als nostres familiars i amics durant les dates, i aquesta falta de companyia ens ha deixat a tots bastant defraudats.

Fet per: Gina Núñez, Naim de Hoyos, Sergei Zapata, Albert Hakobyan i Marina Moya

close

El més recent