La pressió social, la causa de les nostres inseguretats

/
105 views

Segurament la inseguritat i la juventut han anat sempre de la ma. Una persona jove no disposa de tanta experiència, encara està forjant el seu caràcter i per tant, a l’hora d’actuar i de definir la seva personalitat es pot sentir més insegura i vulnerable. A aquesta inseguretat diària amb què convivim cada dia els i les adolescents, hi contribueix en bona part la pressió social, una pressió exterior que ens afecta des de la vestimenta a la forma de pensar i que ens condiciona la nostra forma d’actuar. En una societat cada cop més globalitzada i unitària, els i les joves necessiten destacar entre la multitud i per tant, diem, fem o vestim pensant, molt cops, en el que pensarà la resta.

Uns exemples en els que es veu reflectida la pressió social venen a ser.

Les notes acadèmiques

Molts dels joves que no treuen bones notes, estan “classificats” popularment com a ‘tontos’. De la mateixa manera que si estudies o llegeixes per sobre del què és usual, quedes amb l’etiqueta de “raret/empollon”. Per això, és molt complicat establir aquest equilibri per a no rebre crítiques.

La vestimenta

Habitualment relacionem la forma de vestir d’una persona amb la situació econòmica a la seva família o amb com és la persona. Si no segueix les modes, els poden arribar a marginar o apartar. No obstamt, està clar que també hi ha moltes persones que no els hi donen importància a la seva manera de vestir i els hi és igual l’opinió dels altres. 

Festes

Un exemple molt comú entre la joventut. En aquesta etapa s’acostumen a fer festes en les quals hi ha alcohol, tabac i altres tipus de substàncies. En aquestes situacions, existeix la pressió en el moment que tothom està consumint menys tu, aleshores, veus la obligació social de fer el que la majoria fa.

Opinar com la majoria

El canvi d’opinió pot influir depenent de la persona i el seu caràcter, però, quan una persona està present en un grup de gent que opina diferent que aquesta, no acostuma a estar ben vist tot i tenir en compte que es posen en comú les opinions i s’han de respectar. Llavors el canvi d’opinió comença a actuar per tal de no crear conflictes ni prejudicis cap a la persona.

Fet per: Clàudia Biosca, Idoia Fernández, Pol Gelambí, Roger Escuin i Jan Bufurull

close

El més recent