L’Argentina legalitza l’avortament

71 views

Milers de persones anomenades ‘la marea verda’ han hagut de lluitar durant anys perquè la llei hagi estat aprovada

A partir del dijous 14 de gener del 2021, va començar a regir a Argentina la llei d’avortament electiu fins a la setmana 14 de gestació, amb l’aprovació de la norma del 30 de desembre en un històric debat al Congrés. Va haver-hi 38 vots a favor i 29 en contra, per això, aquesta nova llei va ser feliçment acceptada per molts, però hi ha un sector de la població que està en contra. Abans, els avortaments a l’Argentina només es permetien en casos de violació o quan la salut de la mare estava en risc. Ara, les dones tenen el dret d’avortar d’una manera segura i gratuïta.

El president Alberto Fernández va promulgar la nova norma a última hora de la tarda en un acte el Museu de Bicentenari a Buenos Aires. La llei representa “la comprensió per part de l’Estat del qual significa l’autonomia reproductiva en la vida de les dones”, va dir Maria Teresa Bosio, presidenta de Catòliques pel Dret a Decidir. L’organització ha lluitat durant més d’una dècada pel dret a l’avortament legal, segur i gratuït.

Milers de joves i col·lectius de dones de l’anomenada ‘marea verda’ van haver de protestar perquè la llei fos aprovada al Senat, que havia rebutjat un projecte similar a 2018.

” Crec a més que això és el resultat d’una lluita als carrers, les dones, les organitzacions, amb moltíssim suport. Les moltíssimes persones que han estat lluitant per aquest dret. ”

Cecilia Nicolini, assessora del president Alberto Fernández. 

Fins ara, l’avortament a l’Argentina només estava permès en cas de violació o de perill per a la vida de la dona, segons una llei de 1921.

El govern estima que des de 1983 han mort més de 3.000 dones en els de 370.000-520.000 avortaments que es practiquen cada any en un país amb 45 milions d’habitants.

L’aprovació de la llei ha sigut un gran pas per a l’Argentina i per a la societat en general. L’avortament encara no és legal en molts països com Colòmbia, Perú, Xile, Andorra… però s’està lluitant perquè les dones puguin tenir aquest dret. Com ha passat a l’Argentina, a poc a poc la societat va evolucionant fins que l’avortament sigui un dret normalitzat i legal en tots els països. 

Fet per: Pol Espinal, Sergio Pacon, Moussab Wuddah, Carla Cañete i Blanca García.

close

El més recent