Unsplash (@lodyssee_belle)

L’origen del 8M es remunta a la Revolució del 1857

/
86 views

El 8M esdevé més importat en l’actualitat, però potser no sabem el seu total significat

Des de fa quaranta-sis anys el 8 de març ha sigut un dia important per les dones reivindicat amb símbols i colors, especialment el violeta. Darrere d’aquest dia hi ha una història molt dolorosa per un col·lectiu de dones que treballaven en una fàbrica tèxtil. Ara, cada any, el 8 de març, se celebra el Dia Internacional de la Dona. Cada cop més aquest dia s’està tornant més reivindicatiu per aquest col·lectiu i més popular entre les noves generacions. S’acostuma a celebrar fent manifestacions en algunes de les grans ciutats com ara Barcelona, Madrid o Sevilla.

Tot va començar el 8 de març del 1857 a Nova York, quan un grup de dones del sector tèxtil va sortir a reivindicar els seus drets en plena Revolució Industrial. Les ciutats anaven creixent a causa dels nous canvis i les fàbriques  necessitaven més treballadors per aconseguir elaborar les grans demandes que arribaven a aquestes zones urbanes i les dones resultaven ser mà d’obra barata.

A la manifestació de l’empresa Lower East Side a Nova York les dones es van manifestar sota el lema ‘Pa i Roses‘, amb l’objectiu d’aconseguir millors condicions laborals, ja que al començar les dones a treballar a les fàbriques, les feien treballar jornades molt més llargues i dures que els homes amb un sou més reduït. Així doncs es reivindicaven per acabar amb l’explotació infantil i una reducció del seu horari laboral. Això va esdevenir un fet històric pel moviment violeta.

En les primeres manifestacions s’utilitzava el color verd, blanc i lila per representar aquesta nova ideologia de la igualtat de sexe, el feminisme. Finalment el color representatiu d’aquest va acabar sent el lila, ja que està format per la barreja del color rosa i blau.

El violeta, color dels sobirans, simbolitza la sang real que corre per les venes de cada lluitadora pel dret a vot, simbolitza la seva consciència de la llibertat i la dignitat. El banc simbolitza l’honradesa en la vida privada i en la vida política. I el verd simbolitza l’esperança a un nou començament

Activista anglesa Emmeline Pethick

El 8M a l’actualitat

El Dia de la Dona ha canviat molt des de llavors. La gent ja no es queda indiferent amb aquest dia. Cada cop més ha agafat més pes i importància en la nostra societat, es podria dir que és tradició que cada 8 de març les dones, i cada cop més homes, sortint als carrers de les principals ciutats com ara Barcelona o Madrid per manifestar-se i expressar la seva opinió sobre aquesta desigualtat de forma pacífica i així reivindicar els seus drets. L’any passat, sense anar més lluny, a Barcelona es van reunir 50.000 persones i a Madrid 120.000. Totes i tots tenien com a únic objectiu reclamar els drets de la dona i una societat realment igualitària.

Fet per: Aleix Banús, Mireia Barroso, Wissam el Housni, Amanda Manchón i Sofia Planelles.

close

El més recent