Els Jocs Florals 2020-21, afectats per la pandèmia

/
163 views

La celebració d’aquest any no es podrà fer presencialment com de costum sinó que es farà telemàticament

Els Jocs Florals són un certamen que premia les composicions poètiques, les fa escoltar i les divulga. Originalment eren típiques de la regió de Tolosa, però per les bones relacions que tenia Catalunya amb les terres occitanes, Barcelona també va adoptar aquesta celebració. Això va succeir a l’edat mitjana l’any 1393 i van seguir celebrant-se fins al segle XV. Aquest costum no es va recuperar fins a la Renaixença després de tres segles de decadència en els quals no hi havia hagut cap obra literària que destaques massa. Gràcies als Jocs Florals el català va tornar a utilitzar-se a Catalunya com a llengua vehicular i des d’aleshores no han deixat de celebrar-se. Cada any són convocats pel Consistori dels Jocs Florals, una institució de l’Ajuntament de Barcelona que també s’encarrega de jutjar els escrits dels participants i atorguen el premis de La Flor Natural, L’Englantina d’or i La Viola d’or i argent.

A la Salle Premià van començar a celebrar-se l’any 1995 i des d’aleshores els estudiants han tingut l’oportunitat de lluir les seves habilitats literàries any rere any a mesura que anaven passant de curs. A primer de primària els nens comencen a participar escrivint contes i poemes sota el pseudònim que els hi vingui de gust per tal que la selecció de guanyadors sigui totalment imparcial per part dels professors i el comitè d’alumnes. El premi per als millors escriptors sempre ha consistit en un ram de roses, un llibre i un diploma commemoratiu i el dia de Sant Jordi, els alumnes de Primària i de l’ESO acudeixen al teatre en horaris diferents per a gaudir de l’entrega de premis tots junts.

Alumnes de la Salle Premià després de rebre el premi (Instagram: @lasalle.premiademar)

Com sempre, els Jocs Florals, es fan a les hores de català, en el nostre cas en tenim dues classes a la setmana, i només van poder deixar una sessió per acabar la prosa o poesia, ja que necessitem temps per poder avançar contingut de la matèria. Aquest any ens ha sigut més fàcil redactar el text pel fet que hem pogut deixar anar la nostra imaginació i creativitat sense cap problema perquè podíem escriure sobre el que ens vingués de gust, i encara que no disposàvem de molt temps vam poder entregar-ho a temps i treure una bona nota. A més la nostra professora va ser comprensiva i ens va deixar enviar-ho l’endemà per si no havíem tingut temps suficient.
Els guanyadors són decidits tenint en compte la qualitat i originalitat del text. Els professors fan una preselecció dels millors escrits i un comitè d’alumnes fa la decisió final i escollirà els vencedors. La decisió serà imparcial, ja que els textos són anònims. Els textos que s’envien a l’Ajuntament de Premià de Mar són escollits exclusivament pels professors i es té en compte la qualitat, l’adequació i l’originalitat.

Com tots sabem, la covid ha influït molt aquest any i hi ha hagut molts canvis, sobretot amb els jocs florals d’aquest any 2021.
Per començar una important i gran diferència que hi ha és que abans tota l’ESO es reunia al teatre per l’entrega de premis i la lectura dels poemes guanyadors. Aquest cop els jocs no es faran presencials sinó virtualment. Els alumnes des de la seva classe visionaran uns vídeos gravats prèviament en els que s’anunciaran els guanyadors de cada curs i es llegirà un paràgraf de cadascun dels relats. A més d’això, tampoc s’entregaran les roses i el llibre als guanyadors com cada any fem, en comptes d’això els vencedors només obtindran un diploma.

És molt trist que aquest any no puguem gaudir tots junts d’aquesta celebració com ja portem fent molts anys, però amb la situació actual no es pot fer molt més o sigui que només ens queda encreuar els dits i esperar que tot millori en un futur pròxim si és possible. Agraïm als professors i a l’equip directiu l’esforç que han fet junts per tirar endavant aquesta bonica tradició en temps tan difícils com els que estem passant. Esperem que no hi hagi imprevistos i que tot surti com estava planejat des d’un principi.

Fet per: Gisela Andrés, Claudia Jodar, Ibtissam Mouchref i Sara Ramos.

close

El més recent