Vacuna contra la Covid19 (foto d'arxiu)

És realment efectiu el pla de vacunació actual contra la Covid-19?

/
114 views

El Govern espanyol va posar en marxa el pla de vacunació contra la Covid-19  ja fa uns mesos, però les vacunes no estan arribant a tothom i això està creant un fort debat entre la població. Aquest pla posa en màxima prioritat als avis de les residències i al personal sanitari, però un cop vacunats aquests, entren abans al pla persones amb rols a la societat dels quals és discutible la seva importància abans que a persones grans no pertanyents a residències o grups de risc. Per tant, com que aquests grups han quedat de banda, hi ha molta gent gran o de risc que encara no ha pogut estar vacunada, ja que es prioritzen alguns serveis sense pensar en els individus.

El pla de vacunació que s’està seguint a Catalunya actualment té com a principal objectiu tornar a la normalitat que tots coneixem com més aviat millor, prioritzant al personal de serveis essencials respecte a la resta de ciutadans. Es tracta d’una solució a curt termini que busca posar en marxa l’economia un altre cop garantint tenir a la nostra disposició al personal de serveis prioritaris i així poder evitar la manca d’aquest.

Ordre de vacunació actual a Catalunta (foto d’arxiu)

Aquest orde de vacunació alternatiu que proposem estaria basat en el risc de cada persona segons la seva edat i el seu historial mèdic, no pas pel seu rol a la societat. Aquest pla buscaria salvar el màxim de vides possible, encara que el procés fos més lent. El Govern està cometent l’error de buscar una solució ràpida amb una resposta immediata, sense considerar totes les vides que es perden diàriament a causa d’aquesta malaltia i que amb un ordre prioritari diferent es podrien salvar.

El Govern està cometent l’error de buscar una solució ràpida amb una resposta immediata

En el cas que no hi hagués falta de vacunes el pla que s’està seguint actualment seria una bona opció; però amb la situació actual, on no hi ha dosis per tothom, es tracta d’un pla que beneficia més a l’economia que no pas al poble. És cert que gràcies al fet que aquest personal imprescindible que està sent vacunat s’estan garantint uns serveis bàsics que estan contribuint a recuperar la nostra normalitat d’abans, però s’estan perdent moltes vides a canvi. Tots tenim ganes de poder tornar a fer vida social i de poder relacionar-nos, però no si això comporta morts.

Una opció molt més prudent seria per exemple tornar a imposar un confinament estricte per rebaixar l’expansió del virus i així no col·lapsar el sistema, mentre es vacunaria a les persones grans i de risc. Trigaríem més a recuperar les nostres vides i l’economia es veuria afectada, però un cop ens indiquessin que podem relaxar-nos una mica seria així de veritat, perquè tot i que la Covid-19 podria seguir propagant-se baixarien moltíssim les xifres i els afectats. Estem seguint el pla que ens proporciona més beneficis immediats, quan seria millor mirar a la llarga quina opció ens podria proporcionar una major efectivitat.

Redactat per: Naim de Hoyos, Albert Hakobyan, Marina Moya, Gina Núñez i Sergei Zapata.

close

El més recent