Educació sexual bàsica més aprop teu

/
38 views

L’educació sexual és un tema que a l’escola no acostumen a ensenyar i malauradament no està normalitzat i pot arribar a ser un tema tabú. Està clar que és important obtenir aquesta educació en algun moment de l’edat adolescent. Potser els vostres pares us hagin fet la famosa “xerrada”, però sense aprofundir-hi gaire i deixan-te amb alguns dubtes per resoldre. Per aquest motiu volem explicar tres conceptes que considerem fonamentals per a tindre un coneixement bàsic d’aquest tema. En concret, ens volem centrar en les ITS (malalties de transmissió sexual), en els mètodes anticonceptius que hi ha i finalment els falsos mites, que de vegades us hauran explicat i no són veritat i no s’haurien de creure. 

Malalties de transmissió sexual

  • La sífilis, una malaltia causada per una espiroqueta que penetra per la pell o mucoses durant les relacions sexuals. Comença amb una petita llaga que no fa mal i cura sola, després surten taques per tot el cos, que també es curen soles. Ara bé, la sífilis es queda en estat latent i pot reaparèixer posteriorment i ocasionar símptomes greus. El seu diagnòstic es realitza amb un senzill anàlisi de sang i hi ha un tractament antibiòtic efectiu.
  • La gonorrea i la clamídia, aquesta malaltia ocasiona el que anomenem uretritis, rectitis o cervicitis, es a dir la inflamació del recte, o de la uretra en el cas de l’home o del coll uterí en el cas de la dona. Apareix típicament un flux semblant al pus. En les dones en un futur, pot causar que siguin menys fèrtils, tot i això existeix un tractament antibiòtic efectiu. 
  • Per últim el virus de la Immunodeficiència humana (VIH), que pensem que és el que heu pogut escoltar més o haver-ne sentit parlar. Aquest és asimptomàtic durant un temps, però si la tens sense saber-ho pots infectar a algú altre per transmissió sexual. Al llarg del temps apareixen infeccions per fong o paràsits i és pot convertir en SIDA (síndrome de la immunodeficiència adquirida), per múltiples infeccions. Actualment no hi ha cura definitiva per aquesta malaltia, però sí tractaments per a que les defenses no baixin i el virus no es faci més resistent. 

Mètodes anticonceptius

Per prevenir l’embaraç no desitjat i les malalties per transmissió sexual (o no).

Estem habituats a conèixer només els anticonceptius que venen en supermercats o que recomanen els ginecòlegs normalment, com son els preservatius masculins (que et protegeixen de les ITS) i les pastilles anticonceptives. Però hi han d’altres que tenen més o menys fiabilitat que aquests que coneixem. 

Per exemple, algun cop heu escoltat que hi ha un mètode natural, que no requereix tenir un import econòmic i evita els canvis hormonals que provoquen l’alteració corporal i emocional? Aqest són: la píndola, l’anell, el pegat, els implants i les injeccions.

Aquests mètodes han de ser receptats, (i en alguns casos col·locats) per un / a professional mèdic. També requereixen un seguiment. S’utilitzen independentment que hi hagi activitat coital i funcionen evitant l’ovulació, modificant la mucosa de l’úter i el gruix del moc cervical. Si s’utilitzen adequadament poden ser molt efectius però l’inconvenient és que no et protegeixen de cap infecció per transmissió sexual.

I un altre mètode és el dipositu intrauterí (DIU), un dispositiu d’uns 3 cm que es col·loca a la cavitat de l’úter. Hi ha dos tipus: de coure o amb càrrega hormonal. Ha de ser col·locat per personal sanitari i requereix de controls mèdics periòdics. Generalment estan indicats per a dones que ja han tingut algun fill. Encara que hi ha excepcions. La seva efectivitat anticonceptiva és alta tot i que tampoc et protegeix de cap infecció per transmissió sexual. 

Tres mites erronis

  1. Quan es perd la virginitat a la dona li surt sang i fa mal“. FALS. El sangrament és a causa del trencament de l’himen, però aquest es pot fracturar de diverses maneres per aquest motiu no sempre a la dona li surt sang. Per altra banda no ha de fer mal, si és així la causa més comú és per la sequedat i millor anar-hi al metge.
  2. ” No experimentar orgasmes durant el coit (penetració) és un problema”. FALS. La majoria de dones necesiten estimulació al clítoris per arribar-hi i els preliminars són molt importants també.
  3. “El primer cop és com a les pel·lícules “. Generalment FALS. El primer cop és important tenir bona comunicació amb la parella per saber el que voleu i el que no, el com i el com no.

Fet per: Sofía Comas, Miryam Espin, Lorna Muños, Víctor Ricciardi i Júlia Navarro

close

El més recent