/

4chan i els fòrums anònims, llibertat d’expressió?

És bo donar llibertat i anonimat als fòrums d’internet? Analitzem els casos de 4chan i formulem una opinió.

Firmat per Aitor Conesa

4chan va ser creat per Christopher Poole l’any 2003. Originalment va ser creat per ser un fòrum anònim d’internet on es pogués parlar sobre ‘animes’ i ‘manga’. La idea de Poole va sortir d’un altre fòrum que es deia 2chan. Al principi 4chan només tenia dos apartats: /a/ ‘anime’ en general i /b/ ‘anime’ aleatori. Amb el temps 4chan va passar de ser un fòrum ‘otaku’ a ser un fòrum realment variat. Actualment, hi ha apartats de gairebé qualsevol cosa. El problema és que en ser un fòrum anònim ben aviat va començar a omplir-se de coses perilloses.

Anonymous és un pseudònim utilitzat per uns individus o un gran col·lectiu. Anonymous va sorgir el 2003 al fòrum 4chan com un grup que es dedicava a fer atacs cibernètics, però a partir del 2008 Anonymous va començar a fer atacs contra corporacions del govern. Com a mode de manifestació, van començar a filtrar informacions confidencials com ara seria: informació de la mort de George Floyd; filtracions confidencials de Jeffrey Epstein; de Lady Di, que la fundació va assegurar que la Princesa de Gales no va morir per un accident de trànsit, sinó que va morir per un assassinat; de la mort de Michael Jackson i la seva última trucada… També ciberatacs a les webs confidencials del govern d’Espanya i de Vox, un curs per aprendre a hackejar a la Deep Web i una crida a eliminar Tiktok del mòbil, que segons ells és una arma espionatge massiu creada pel govern xinès.

A 4chan hi ha una gran diversitat de fòrums amb diferents temes a parlar, es pot parlar d’esports, de música, d’armes, de videojocs, de ciència… hi ha tants temes a parlar que no és sospitós que algú pugui penjar un tutorial de com fer uns cristalls amb un experiment científic a casa. El post deia el següent: 


“Com fer cristalls!!! Necessiteu de 5 a 8 cèntims i una canyeta de plàstic, de moment deixeu aquests a part. Agafeu un pot transparent, aboqueu-hi 2 cullerades de sal i 1 cullerada de bicarbonat de sodi.

Ara el primer ingredient important hauria d’estar al material de neteja del bany: l’amoníac. Aboqueu-lo fins que el pot estigui ple als 2/3. L’últim ingredient és el lleixiu de roba. Ompliu la resta del pot. Ara deixeu caure els cèntims al fons, agafeu ràpidament la canyeta de plàstic i bufeu bombolles als cèntims per fer créixer els cristalls. Hauríeu de començar a veure cristalls després d’uns 30 segons de bufar. Ja està!”

Bé doncs en realitat aquest experiment no feia cristalls, feia àcid clorhídric en estat gasós. Aquest gas és altament perjudicial pel cos humà, inhalar-lo pot causar irritacions i cremades severes als teus pulmons i fins i tot la mort. Quan això es va publicar, hi va haver professionals que van advertir que l’experiment era fals i perillós, però ja era massa tard. Van morir diverses persones i un gran nombre van quedar amb ferides als pulmons, nasals o ceguera.

Per ficar-nos en situació en el fòrum de 4chan existeix una categoria titulada “random”, en aquesta categoria es pot trobar la gran quantitat de coses políticament incorrectes que es pugen a 4chan. En aquest apartat es poden trobar des de converses sobre armes fins a vídeos de suïcidis amb armes. Personalment, creiem que connectar-se a un fòrum anònim de gent amb coneixements informàtics i amb molt de temps lliure es podria considerar una mala idea, sempre hi ha gent que entra per curiositat, però que després acaben amb traumes o fins i tot pitjor com hem vist en altres casos que posen en perill la seva pròpia salut. El que més pot afectar a la psicologia d’una persona probablement són vídeos de suïcidis, hem de dir que hi ha una gran probabilitat de trobar-se un vídeo d’aquests en aquesta classe de fòrums, ja que nosaltres mateixos ens vam trobar un. Considerem que s’haurien de regular més severament aquest tipus de contingut i posar més mesures de seguretat sobretot per als més menors.

En diverses ocasions, a 4chan van aparèixer notícies falses que, molta gent es va creure i es van acabar popularitzant. Una d’aquestes, va ser un fals tweet, on deia que Justin Bieber havia estat diagnosticat de càncer, i afirmava que algunes fans s’havien rapat el cap per mostrar el seu suport. La imatge es va popularitzar per tot internet, i com a conseqüència, moltes fans que es van creure la notícia, van decidir rapar-se abans de contrastar la informació i adonar-se que el tweet era una imatge editada de Photoshop.

Altres publicacions que van crear polèmica, van ser els missatges que van predir alguns atemptats, tirotejos i altres actes violents. Un exemple d’això és un missatge que va ser publicat el 2014, que deia el següent: “Alguns de vosaltres esteu bé. No aneu demà a l’escola si us trobeu al nord-oest. EL que passi serà publicat demà al matí. Fins després, robots espacials”. Poc després de ser publicat el missatge, un home de 26 anys va atacar en la Universitat Umpqua, a Oregon, Estats Units, provocant 10 morts. Sembla que abans del tiroteig, l’home va demanar a 4chan consells per matar gent, i finalment va publicar l’avís del seu atac.

Havent vist tots els drames que 4chan ha causat i que encara pot causar, ens plantegem si de veritat hauríem de respectar aquesta llibertat de l’anonimat i de publicar el que vulguem o si hauria d’estar restringit. Per una part, s’hauria de respectar la llibertat individual i la llibertat d’expressió, ja que són drets fonamentals, però, per una altra banda, ens poden causar problemes molt greus. Nosaltres opinem que el fòrum hauria de tenir llibertat dins de la legalitat, és a dir, no pensem que hauria de ser molt restrictiu, ja que hem de respectar les nostres llibertats, simplement s’ha d’aplicar la restricció justa i necessària.

Redactor junior