Firmat per Aleix Ruf, Lucas Moradillo i Miquel Monereo
El passat 16 de març es va publicar a Facebook un vídeo del president d’Ucraïna, Volodimir Zelenski, sol·licitant a tots els ciutadans que cessessin la seva batalla, que de certa forma es rendissin, fent una crida a la ciutadania de fer un ‘alto el foc’. El vídeo en qüestió va alertar a tot el panorama internacional, però una hora més tard va sortir a la llum la notícia que fa tremolar els pilars de la comunicació i informació a internet com els coneixem avui dia: es tractava d’un ‘deepfake’.
El mot ‘deepfake’ prové de la composició dels conceptes ‘deep learning’ i ‘fake’ (aprenentatge profund i fals, respectivament). El nom li ve com anell al dit al terme, doncs es tracta en una tecnologia basada en la intel·ligència artificial que aconsegueix superposar el rostre d’una persona sobre el d’una altra, tenint així el creador del vídeo la capacitat de posar paraules en boca de tercers i falsificar els seus gestos. Amb aquest mètode, se’ns fa creure que algú ha dit o fet una cosa, quan realment no ha estat així.
El ‘deepfake’ porta ja un temps implantat a internet, tenint les seves primeres aparicions en la indústria pornogràfica amb la intenció d’emular que celebritats publicaven les seves pròpies ‘sex tape’, el qual va tenir bastant d’èxit. Tot i que això ja és completament il·lícit i ja s’hauria d’haver actuat, no ha estat fins que s’ha utilitzat aquesta innovadora tecnologia en un conflicte bèl·lic que s’hi ha parlat. I és que aquesta situació resulta de gravetat, i fa que perilli el món sencer, donant pas a una font de desinformació mai vista abans.
Si en un futur els creadors dels ‘deepfake’ milloren, evolucionen i desenvolupen les seves habilitats, podrien posar en perill tot el que sabem i tenim ja implantat a la consciència sobre els mitjans de comunicació. Les aplicacions d’aquesta tecnologia són moltes, passant per la falsificació de comunicats, falses entrevistes i més. La imatge de l’opinió pública respecte a qualsevol persona pot canviar globalment. Imagineu que comencem a fer comunicats amb hologrames. No caldrien pantalles i es podrien portar projectors a qualsevol lloc. Sembla utòpic, oi? Doncs ara poseu-hi que algú en fa un ‘deepfake’. Seria gairebé irreconeixible, i si es difon de la manera correcta, es podria desinformar la societat com mai s’ha fet abans.