El test de les 16 personalitats MBTI

Per què és tan famós aquest test? Què té perquè sigui tan singular respecte als altres?

Firmat per Sílvia Correas, Maria Sarlé, Ariadna Rodríguez i Lydia Babiano

El test MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) classifica als seus usuaris en introvertits o extravertits, intuïtius o sensorials, pensadors o sentimentals i qualificadors o perceptius. Aquest test busca orientar a les persones  a través de la seva personalitat cap a finalitats de treball, acadèmiques o només pel fet de saber-ne més d’un mateix. És un test bastant complex que ha necessitat més de dues dècades per poder arribar a un mínim de reconeixement, perfeccionant-se cada cop més, amb respostes elaborades que normalment sorprèn la gent.  

Originalment, està basat en el prototip de Katherine Briggs i la seva filla Isabel Briggs Mayer. A Katherine Briggs, que estava especialitzada en la psicologia, li agradava molt escriure i llegir. Així doncs, un dia, mentre escrivia una història, va decidir estudiar les diferents possibilitats de personalitats que podien haver-hi, per així poder descriure millor als seus personatges. També ho va fer perquè volia entendre als altres, com eren i què sentien depenent de la situació; i també per aconseguir una millor interacció. Això va acabar sent una de les raons principals per la qual es va seguir desenvolupant aquest projecte. 

Uns anys després Katherine Briggs encara continuava amb la seva investigació, i va trobar una novel·la que parla sobre altres tipus de personalitats que ella en desconeixia. L’autor era Carl Jung, un home amb qui, poc temps després, va intentar intercanviar cartes per parlar sobre el seu entusiasmant estudi i combinar les seves idees. La seva filla, Isabel, al principi no es mostrava tan il·lusionada a formar part d’aquest projecte, ja que ella tenia fills, marit, i una vida ocupada en general, però dos anys després va llegir un article sobre gent que va provar de fer un test de temperament, ja que els ajudaria a decidir quin treball seria el més adequat per a ells. 

Isabel va veure l’oportunitat de poder començar a treballar, però ella va notar que no et proporciona suficient informació, sobretot de com serien al treball. Així doncs, la seva mare i Isabel van unir forces per perfeccionar l’estudi i fent-lo cada vegada més famós fins avui dia. 

Amb el temps es va seguir estudiant i intentant trobar la perfecció d’aquest estudi.

Aquest test no és igual que qualsevol altre: la diferència que podem observar entre aquest test de personalitats i d’altres diferents, és que cap altre ha tingut tants anys d’investigació com aquest. Aquestes investigacions fan que contínuament es vagi actualitzant per fer que sigui molt més exacte cada cop. 

La pàgina web més coneguda del test MBTI és 16 personalities, que proporciona l’opció de fer el test, i a més conté informació sobre cada personalitat. Classifica les 16 personalitats en 4 grups: els analistes (intuïtius pensadors), representats pel color morat; els diplomàtics (intuïtius sentimentals), associats amb el color verd; els sentinelles (sensorials qualificadors), amb el color blau; i exploradors (sensorials perceptius), de color groc. Després de completar el test (al 16 personalities o a qualsevol altra pàgina web per a fer el test MBTI) podràs veure quina de les personalitats es creu que tens (tot i que els testos d’internet no tenen una eficàcia del 100%). 

Aquí pots llegir una mica d’informació de cada tipus de personalitat:

ESTJ

Administradors excel·lents, inigualables en administrar coses o persones. Són persones que els agrada tenir el control sobre què passa al seu voltant, sempre volen que tot funcioni com cal.

ESTP

Les persones d’aquesta categoria són espontànies, alegres i actives, (una mica com els  ESTJ) tendeixen a exercir domini sobre els altres.

ESFJ

Es centren molt en les necessitats dels altres, especialment si formen part del seu cercle proper. Per això sempre que poden presten la seva ajuda i procuren que els seus cercles socials propers siguin sempre estables i amb bona salut.

ESFP

Es tracta de persones alegres i espontànies, gaudeixen entretenint-se i entretenint els altres. La diversió és una de les coses de les més importants en les seves vides. Són persones properes i càlides. També els agraden les novetats i parlar sobre experiències personals.

ENTJ

Líders audaços, imaginatius i de voluntat forta, sempre a la recerca d’un camí, o creant-ne un. Posseeixen el do del carisma i la confiança personal.

ENTP

Pensadors intel·ligents i curiosos que no poden resistir un repte intel·lectual. Destaca en el procés de destrossar els arguments, debatre creences i donar girs perquè l’altra persona s’adoni d’errors.

ISTJ

Definit per un fort sentit de la moralitat i el deure. Els agrada planejar, organitzar i que tot funcioni amb lògica i ordre. Per a ells son molt importants les normes. Tot i que són persones introvertides, també gaudeixen de la interacció amb els altres.

ISTP

Son persones reservades, orientades a les solucions pràctiques davant de problemes del dia a dia. Tenen una tendència cap al pensament lògic. Son espontanis i autonòmics. Els agrada explorar entorns.

ISFJ 

Són persones definides principalment per les seves ganes de protegir, ajudar els altres i de resultar fiables per als altres. S’esforcen i donen el millor d’elles mateixes, però no tenen grans aspiracions.

ISFP

Persones que estan en recerca constant de la novetat i de les situacions sensorialment estimulants. Són reservades, però també alegres, espontànies i càlides amb les seves amistats. Tenen un especial talent al món de les arts.

INTJ

Son persones pensadores, amb gran imaginació i estratègiques. Sempre tenen un pla per a tot. També son curioses i ambicioses. Gaudeixen dels seus amplis coneixements, que els agrada compartir als altres.

INTP

Inventors i innovadors, tenen una set insaciable per nous coneixements. Aquests individus, coneguts com els lògics, han estat responsables de molts descobriments científics al llarg de la història.

INFJ

Callats i místics, que no obstant són inspiradors i idealistes incansables. El que els diferencia d’altres personalitats idealistes és la decisió i la determinació. Són capaços de prendre mesures concretes per fer realitat els seus objectius i impactar de manera positiva.

INFP

Persones poètiques, amables i altruistes, sempre buscant ajudar a una bona causa. Sempre estan buscant algun indici de bondat, fins i tot en les pitjors persones i en els pitjors esdeveniments. Tot i que de vegades són tranquils o reservats tenen molta passió.

ENFP

Esperits lliures entusiastes, creatius i socials, que sempre poden trobar una raó per somriure. Tenen menys interès en l’emoció pura i el plaer del moment que gaudir de les relacions socials i emocionals amb els altres.

Redactors Juniors

, , ,

Deixa un comentari

Your email address will not be published.