Fèlix i Dolores: “Hem fet tota una vida junts”

Biel Artigas, Yahya Derraz, Arohoa Rodriguez, Ada Bassas i Noelia Macias

La Dolores Moreno, de 65 anys, i en Fèlix Rodríguez, de 67 anys, viuen a Premià de Mar i porten casats gairebé tota la seva vida. Abans de jubilar-se, van treballar com a recol·lectora en un oliver i com a militar, respectivament.

Quants anys porteu casats?
Nosaltres fa quaranta-dos anys que estem casats. A l’època era una mica complicat, ja que vam començar molt joves i vam haver de passar per moltes situacions complicades. Per sort, les nostres famílies van anar acceptant la nostra relació a poc a poc, perquè no els feia gràcia que forméssim una família tan joves. Com he dit, el principi va ser una mica difícil per l’oposició dels pares, tot i que aquesta va ser la nostra única dificultat. En l’actualitat no podem estar més feliços.


A quina edat vau començar a treballar?
F: Vaig començar a treballar a la Mili. Hi vaig estar fins que ens vam assabentar que tindríem un nadó. Aleshores vaig decidir deixar la Mili per poder veure’l créixer.
D: Jo treballava com a recol·lectora en un oliver, recollint les olives per fer els olis i més coses. Ho vaig deixar al cap de pocs mesos, però quan em vaig recuperar de l’embaràs, vaig tornar amb una jornada més reduïda.

Com és la convivència entre vosaltres dos?
Fa molts anys que estem junts, i crec que tot ha anat a millor. Al principi érem joves i ens preocupàvem més de passar-ho bé tots dos junts, però ara és una cosa totalment diferent ja que tenim una família i totes les preocupacions, que a mida que et fas gran creixen.


Heu viatjat junts moltes vegades?
Hem fet pocs viatges, però els que hem fet han sigut molt bonics. M’agradaria destacar el viatge que vam fer a París una setmana sencera. Al ser tan joves ens donava un mica de vergonya anar sols per una ciutat que amb prou feines coneixíem, però ho vam passar molt bé. Vam veure la torre Eiffel, les galeries de París que són molt boniques. Va ser un viatge inoblidable que tindrem present tota la nostra vida.


Dolores es nota molt el canvi d’època?
La veritat que es nota molta diferència, tant en la música com en la joventut, la tecnologia… La tecnologia ha avançat molt. En les meves èpoques l’únic que teníem per comunicar-nos era el telèfon fix, i no tots el tenien. L’altra solució picar a les cases per poder anar amb els amics a jugar a la plaça.

Dolores i Fèlix, quins eren els vostres plans amb amics quan teníeu la nostra edat?
F: Nosaltres el que sempre fèiem era quedar per jugar a qualsevol esport que proposàvem, com futbol, tenis… Però el nostre favorit era la petanca: ens passàvem hores jugant, i l’única pausa que fèiem era per comprar-nos una mica de llaminadures, begudes i cromos.
D: Jo sempre anava amb el meu germà gran, així que formàvem part del mateix grup d’amics. Personalment no m’agradava tant la petanca, ja que se’m donava molt malament, i quan m’assabentava que jugarien a la petanca trucava a la meva amiga Caterina i ens assèiem a un banc a mirar com jugaven.

Fèlix, què opines sobre que els joves d’avui en dia puguin trobar parella tan fàcilment gràcies a les xarxes socials i a les aplicacions de cites?
Doncs jo crec que s’ha perdut la màgia d’haver de veure una persona per dir-li tot el que sents. Abans havíem d’anar a casa de la persona o suplicar trobar-te-la pel poble i aprofitar aquest moment. Ara t’aixeques, escrius un missatge, i segueixes amb el que estàs fent. Recordo que jo m’emportava una escala per poder arribar a la finestra de la Dolores i veure-la.


Utilitzeu algun tipus de xarxa social?

F: Jo uso WhatsApp perquè la meva filla m’ho demana, encara que si et soc sincer em sembla força útil, ja que em facilita la comunicació. La meva dona està parlant tot el dia sobre l’app “Tik tok” i no para d’ensenyar-me vídeos. La va conèixer gràcies a la meva neta, que li va ensenyar alguns vídeos graciosos i la va acabar convencent perquè es fes un perfil. Em va sorprendre força, ja que ella, al principi, era la primera que s’oposava a tenir ni tan sols un telèfon tàctil, i no podeu arribar a imaginar l’escàndol que li va muntar a la meva filla quan li va dir que s’instal·lés el WhatsApp.