Joan Ignasi Cotet: “Escolliu coses que us agradin, que treballar és per tota la vida i t’has de sentir còmode”

Firmat per Lydia Babiano, Sílvia Correas, Ariadna Rodríguez i Maria Sarlé

En diverses ocasions, els i les alumnes es poden preguntar sobre la vida de qui els ensenya: quins són els seus interessos, per què exerceixen la seva professió, com és el seu passat… Hem entrevistat al professor de La Salle Premià, Joan Ignasi Cotet, qui ens ha donat l’oportunitat de conèixer una mica millor a què es dedica, quins són els seus mètodes d’ensenyament per a les diferents assignatures que ensenya, què el va portar a ser professor i fins i tot hem pogut fer una ullada a la seva vida més personal.

On vas néixer? Els teus estudis es van esdevenir en aquell mateix lloc o et vas haver de traslladar?

Vaig néixer aquí a Premià de Mar i vaig haver de traslladar-me per fer els estudis. El batxillerat el vaig haver de fer a Vilassar de dalt i després els estudis universitaris a Barcelona, a la Universitat Autònoma de Barcelona, a Bellaterra.

Sempre vas tenir clar què volies ser professor o vas canviar d’opinió? Si és així, per què?

No vaig tenir mai clar que volia fer. En principi la meva idea era ser alguna cosa vinculada a cicles formatius; vaig voler ser cuiner, vaig voler ser fuster, vaig voler ser electricista, vaig voler ser moltes coses, però al final per una cosa a l’atzar vaig acabar sent professor. No va ser una cosa pensada o gaire premeditada.

No vaig tenir mai clar que volia fer

-Joan Ignasi, professor de La Salle Premià

Vas fer magisteri per ser professor o vas fer un altre carrera i més tard vas decidir dedicar-te a l’ensenyament?

Primer vaig estudiar una carrera i després va sorgir l’oportunitat. Després vaig fer un màster, antigament es feia com una espècie de postgrau, per poder accedir a impartir classes a la ESO.

Què et va motivar per ensenyar a els altres?

D’entrada em va motivar molt, va ser com una descoberta, és a dir que no va haver-hi com una voluntat. Em vaig trobar aquí perquè va sorgir l’oportunitat i va a ser com un anar descobrint quines coses m’agradaven. Totes les professions tenen coses bones i coses dolentes, una de les coses que m’agrada més es estar amb vosaltres, veure-os i compartir moments. És com sempre tenir la vostra edat, això dóna molta energia.

És com sempre tenir la vostra edat, això dóna molta energia.

-Joan Ignasi, professor de La Salle Premià

Què vas estudiar per poder arribar a ensenyar assignatures tan diferents?

Clar, quan vaig acabar la carrera jo vaig estudiar geografia i això va ser el que em va donar peu a poder ensenyar assignatures com la de socials o economia. Després, durant un període, va sorgir la necessitat fer el català, ja que no hi havien professors de català. Llavors em vaig haver de treure un títol certificat amb nivell D, que antigament i deien, ara és C2, això em va donar la possibilitat de durant uns anys fer el català. També hi havien dificultats per que hi haguessin professors de religió i vaig estar uns anys estudiant teologia. El que passa es que no la vaig acabar, son 3 anys i vaig fer 2 anys, per motius personals, perquè tenia una càrrega familiar important no l’he acabada aquesta carrera.

Utilitzes els mateixos mètodes d’ensenyament independentment de l’assignatura?

Després de tants anys vas donant moltes voltes i ara mateix en aquests moments si, intento utilitzar els mateixos mètodes, sobretot a socials i a religió, a economia potser canvio una mica, però clar des de que vaig començar fins ara els mètodes son molt diferents i constantment els professors ens hem d’anar actualitzant i modernitzant. Malgrat això, també m’agrada utilitzar mètodes que he utilitzat fa molts anys, he provat moltes coses, tinc mols recursos  i en funció de les circumstàncies utilitzo uns o utilitzo uns altres. Intento adaptar-me als grups, depenent del grup doncs faig una cosa, faig una altra…

Suposem que ser mestre és un treball esgotador… quan arribes a casa fas alguna cosa en especial per relaxar-te? Algun hobby en específic que voldries compartir?

Si, tinc molts hobbies i moltes coses que m’agraden, com la música. Tinc un grup de música, toco el baix; potser això és el que em relaxa, tocar música. Després, m’agrada anar  bicicleta, córrer, i fer esports. M’agrada el cinema, veure sèries de Netflix i això bàsicament.

Has tingut algun altre tipus de treball a part de professor?

Si, treballs molt variats. He treballat en una fàbrica, de 8 hores per la nit, durant una bona temporada. He sigut venedor al Decathlon. He treballat en un teatre. També vaig treballar de pagès, de temporer, anava a collir pomes i peres a Lleida.

Si no t’haguessis dedicat al magisteri, que un altre tipus de feina t’hi hagués agradat fer?

Ara mateix no ho sé, m’agraden les coses per construir i manipular, pot ser hauria sigut de fuster, electricista, alguna cosa simple. O algun treball també vinculat a l’agricultura.

Com ho fas per adaptar els mètodes d’ensenyament a cada persona (especialment quan tenen necessitats especials?

Això és de les coses que més ens costa als professors; és la part més difícil, crec jo, de la professió. A aquesta atenció individualitzada li pots dedicar poc temps, perquè has d’atendre al conjunt i el que intentes normalment és reduir-hi la feina, o utilitzar algun altre tipus de recurs. Fer algun altre tipus d’activitat, perquè ell/a també pugui actuar de manera autònoma dins del grup i que també vagi participant a l’hora de fer les feines, però amb alguna facilitat extra. També m’agrada molt que aquestes persones puguin treballar en grup i llavors demanar-li que fagi algunes tasques per poder adherir-se ells.

Quin consell donaries als alumnes a l’hora d’escollir què fer amb el seu futur?

Doncs el consell que us dona tothom, no? Que escolliu coses que us agradin, que treballar és per tota la vida i t’has de sentir còmode, que no sigui una càrrega diària. Tot i que això és molt idíl·lic. A totes les feines hi ha coses que us agradaran i d’altres que no tant. També podeu ser molt pragmàtics i anar allà a omplir un espai més, per disposar diners i després poder fer altres coses que us agradin.