Josep Fas: “L’educació va per modes i sento que patirem una regressió en els mètodes de treball”

El professor substitut de 3r i 4t d’ESO de La Salle Premià es mostra entusiasmat amb la seva primera experiència laboral

Firmat per Aleix Ruf, Miquel Monereo, Lucas Moradillo, Julio Corvalan i Rubén Huguet

Josep Fas té només 23 anys i és professor substitut d’Història i Economia a La Salle Premià. Durant unes setmanes ha ocupat la vacant de l’Ignasi Cotet a l’escola. Parlem amb ell sobre la seva trajectòria i per saber, des de la seva joventut, com veu el món de l’educació actual.

Hem sabut que tot just has acabat el teu màster. Ens en podries parlar? Què vas cursar? A quin centre?

Vaig acabar el màster al febrer, prèviament havia acabat la carrera d’Història i el màster que vaig fer estava especialitzat en això, en l’educació en ciències socials, geografia i història a Secundària. La carrera la vaig estudiar a la UAB i el màster el vaig fer en línia a la UNIR, un centre de La Rioja amb certa reputació.

Es tracta d’un fet vocacional? 

Sí, jo crec que sí. Història sempre m’havia agradat i sempre se m’ha donat molt bé. És una carrera que té poques sortides i la més habitual és l’educació. En el màster vaig veure que m’agradava estar amb els nens, i cada cop tenia més clar que era el que volia per a la meva vida en el món laboral en què tot just m’iniciava.

Quines eren les teves motivacions per estudiar això?

Les meves principals motivacions eren que m’agradava la història com a disciplina i com a carrera. A part, les condicions d’exercir com a professor són atractives: llargues vacances, els adaptats i curts horaris i l’estabilitat que pot suposar per al qui ho és… Simplement m’atreia la professió.

Amb aquests estudis, quins càrrecs pots dur a terme en un centre com aquest?

Bàsicament, professor d’història, geografia i ciències socials a Secundària. A part puc donar classe en algunes optatives com economia, religió i mitologia, que entraven al currículum del grau i del màster.

Quina és la teva màxima aspiració com a professional en l’àmbit educatiu?

Doncs la veritat és que no em considero una persona amb grans aspiracions. M’agradaria trobar una escola que estigui adaptada a la meva panera de pensar; on pugui fer les meves programacions, em tractin bé, que sigui a prop de casa i on estigui còmode.

Parlem del fet que estiguis ara aquí, a La Salle Premià. Es tracta d’una substitució llarga, de gairebé un mes. És la teva primera experiència professional? 

Sí, com a professor sí. He treballat d’altres coses i vaig fer una substitució d’una setmana en una SIES, on feia tasques d’educació especial i d’educació a la diversitat per a nens que presentaven certes discrepàncies respecte a la resta de grup.

Quins són els teus plans quan acabi aquesta breu alhora que enriquidora experiència?

Doncs ara mateix estic preparant oposicions per entrar a la Secundària de l’escola pública, per les quals s’ha d’estudiar molt. A part tinc planejada una altra substitució d’un mes a una escola del meu barri, a Sants.

M’he sentit molt ben acollit, si se’m oferís no dubtaria en acceptar un lloc de feina al centre.

Josep Fas, sobre la possibilitat de treballar a La Salle Premià.

Quines són les principals diferències que perceps entre l’educació Secundària ara i quan tu estudiaves?

Principalment, el tema de fer els exàmens a l’ordinador i l’ús de la tecnologia en general. La forma d’organitzar els exàmens també ha variat. En el meu temps, quasi sempre eren redactats, i ara són més de saber fer. També es treballa molt més per projectes i abans les classes eren més magistrals. També es fan moltes més presentacions orals, que és realment bo per als alumnes.

Hem retrocedit pel que fa a la redacció i l’expressió escrita

Josep Fas, professor substitut a La Salle Premià

Creus que aquests canvis són positius o negatius per a la formació i el futur dels estudiants?

En alguns aspectes són positius i en d’altres negatius. Per exemple, en les competències orals i verbals, els nens aniran molt més avançats i preparats per al futur. En canvi, per a les competències escrites crec que hem retrocedit en referència a la redacció i expressió, el qual pot fer que la capacitat dels futurs treballadors en aquests camps es vegi afectada negativament.

És sabut que alguns centres de gran prestigi estan reculant i tornant, en part, a l’educació analògica. Què n’opines?

D’alguna manera està bé, però s’ha d’utilitzar la tecnologia marcant límits. Sempre hi ha habilitats i competències que es treballen millor analògicament. Les feines amb mètodes clàssics eviten moltes de les distraccions que a tecnologia ofereixen als nens i adolescents. D’altra banda, és clar que hi ha certes habilitats tecnològiques que seran imprescindibles per al futur laboral de la societat en què vivim.

Per últim, quin creus que és el següent pas de l’evolució de la docència?

L’educació sempre ha anat i anirà per modes, cosa que ho fa tot una mica imprevisible. Actualment, està molt de moda el tema de treballar per projectes, i crec que seguirem per aquest camí; però mai saps com evolucionarà. Sento que en algun moment es pot produir una regressió cap a mètodes més tradicionals, però recalco que això només són especulacions meves.

Redactor junior