L’amor a l’adolescència: com podem detectar si la relació es sana

Firmat per Jan Samsó, Marta Repiso, Pol Corbera i Hudayfa El Azzouzi

Avui dia el tòpic que més predomina sense dubte, és l’amor romàntic. Això és degut a les idealitzacions que s’han fet sobre aquest i l’impacte que ha tingut en la societat. No obstant, no totes les parelles d’adolescents són així; aquesta idea d’amor romàntic moltes vegades torna als adolescents possessius i gelosos a causa de voler sostendre aquest amor ideal o perfecte eternament. Per això; a continuació, us mostrarem com podeu detectar si la vostra relació és sana i quines són les claus per arribar a tenir-la en el cas contrari.

Què és una relació “sana”?

  • S’interessa per tu i pel que t’envolta però des del respecte i amb una mica d’espai personal sense la necessitat de saber que està fent l’altre persona en tot moment.
  • Et deixa el teu espai, la personal; heu d’entendre què per a què la relació funcioni, no cal que esteu tota l’estona junts, sinó que podeu estar amb altres persones sense perjudicar a la relació.
  • Confiança, aquest punt és molt important, heu de mantenir una comunicació fluida on pugueu parlar de qualsevol cosa de manera clara i concisa sense mentides per mig.
  • T’accepta tal com ets, la persona sap que tens defectes i a pesar d’això et segueix estimant.
  • Hi ha un equilibri 50/50, en la relació no cal que sempre cedeixis o tinguis la raó; algunes vegades la tindrà ell/a i altres tu. No és dolent discutir mentre arribeu a un acord.

Si la teva relació compleix totes o la majoria de característiques felicitats! Tens una relació sana! En el cas contrari heu de parlar més les coses entre vosaltres per tal d’establir una base de confiança, és la base d’una relació sana. En el cas que la cosa no millori deixeu-ho pel bé dels dos.

Característiques d’una relació tòxica: 

  • Controla tot el que fas, en tot moment ha de saber on estas, que estàs fent, amb qui estàs… Ha d’haver confiança i això és senyal de que no hi ha.
  • La persona és possessiva, s’enfada amb tu si quedes amb altres persones ja siguin amics, familiars… Només vol que estiguis amb ell.
  • Et cuestiona, qualsevol cosa que fas li sembla malament tot hi que intentis parlar amb ell/a pe fer-li entendre que no passa res. Et cuestiona com vesteixes, els teus amics…
  • Hi ha dependència emocional, no sabeu estar l’un sense l’altre el fet de pensar que us podeu perdre us fa pensar fins i tot en la mort.
  • Et fa sentir culpable dels seus fracassos, qualsevol problema que tingui el relaciona amb tu ja sigui que ha suspès un examen perquè estava pensant en tu entre altres coses.

Lamentem dir-te que si tens una relació així o coneixes a algú que tingui aquest tipus de relació, és millor que aquesta s’acabi pe tal de no seguir perdre el temps de forma negativa.