Montse Carretero: “La meva motivació sou vosaltres, els alumnes”

Noel Almazán, Amanda Koppelaar, Aina Martínez, Arnau Morillo i Maria Vallès

La Montse, la cuinera de l’escola de La Salle Premià des de fa 20 anys. Al principi, es va incorporar al centre com a monitora de menjador, i un any més tard va començar com a cuinera. Ella és una persona molt estimada per tot l’alumnat i el professorat i una entusiasta de la seva feina. La seva especialitat és la seva capacitat de cuinar per a tanta gent.

Quant fa que treballes en aquest centre? 

Jo treballo com a cuinera de La Salle des de fa uns 20 anys, més o menys, però primer vaig ser monitora del menjador i un temps després vaig començar a ajudar a la cuina, fins arribar a treballar completament de cuinera. 

Encara et sembla difícil haver de cuinar per tanta quantitat de gent? 

No, ja no. Al principi em costava mesurar les quantitats de menjar per a tants alumnes; ara em passa tot el contrari, em costa més cuinar per a poca gent.

Que és el que et motiva a continuar treballant aquí? 

Per a mi, sincerament, la meva motivació sou vosaltres, els alumnes. Òbviament, els diners són una necessitat també per a mi, però la meva principal motivació sou vosaltres i fer feliç a la gent. 

Quants anys tenies quan vas començar a treballar a la cuina? 

Fa 20 anys justos que treballo aquí com a cuinera, si ara en tinc 61, vaig começar a treballar a la Salle del que em dedico actualment amb 41 anys. Encara que, quan em vaig casar, que tenia 17 anys, vaig estar un temps cuinant a casa meva per al meu marit i per a mi, però després vaig continuar dedicant-me a altres coses fins a acabar aquí. 

Com ho fas per tenir temps de cuinar-ho tot en un matí? 

Doncs molt senzill, perquè som un equip, i cadascuna de nosaltres, les cuineres, té la seva feina i fa una tasca diferent. Ens repartim les tasques i així ens és molt més fàcil anar ràpid. L’organització és el més important. Primer hem de comprar el menjar, que és la base per poder cuinar, després repartir-nos el treball i posar-nos a cuinar. 

Ets feliç amb la teva feina? 

Jo sí que soc feliç, perquè treballo juntament amb un gran equip de gent molt treballadora que m’ajuda en tot. També tinc una motivació que m’influeix molt en aquesta felicitat que m’aporta la feina. 

Sents que a la gent li agrada el que fas? 

Home, jo m’imagino que hi ha de tot, més que sí i d’altres que no, suposo. Vosaltres què en penseu? Crec que aquesta pregunta la podeu respondre millor vosaltres que jo. Però crec que mentre les coses es facin amb respecte i dedicació, tot va molt millor i agrada més als altres. 

Vas tenir clar des de sempre que et volies dedicar a la cuina? 

No, la meva primera opció era ser model, però era molt car i vaig haver de pensar possibles alternatives, com que m’agradava molt la cuina vaig pensar a treballar d’alguna  cosa relacionada amb això. El primer treball que em va sorgir a l’escola de La Salle Premià va ser de monitora del menjador, i anys després vaig tenir l’oportunitat de fer-me cuinera. Des d’aquell moment no he canviat de treball.