Jesús Cossio, Lucía García, Amanda Koppelar, Mar Martínez, Héctor Rodríguez i Lucía Serreta
Rafael Navarro és l’alcalde de Premià de Mar. Ha treballat com a periodista i professor i el 2018 va entrar a l’ajuntament amb el partit de JxCAT-PDeCAT, on va assumir el càrrec de regidor i, dos anys més tard, el d’alcalde.
Com es va sentir assumint el càrrec d’alcalde després d’un moment tan difícil com va ser el confinament a causa de la pandèmia? Es va topar amb moltes complicacions? Quins punts positius va trobar en el seu nou càrrec?
Em vaig trobar amb una situació difícil, tot i que no vaig aparèixer del no res perquè ja era regidor, per tant, ja sabia la problemàtica que hi havia. El canvi és que de cop i volta et fas responsable de tot el que passa a l’ajuntament. El primer punt positiu és que vaig veure plorar el meu pare per primera vegada el dia que em van investir alcalde. La meva mare va estar “en shock” tot el dia perquè jo vinc d’una família d’immigrants que ho van passar molt malament per aixecar la família, i per ells imaginar que un dels seus fills podia arribar a ser alcalde del poble era impensable. L’altre punt positiu és que treballant d’alcalde pots arribar a fer moltes coses, tens capacitat de canviar, afegir, modificar coses que ajudin a la gent.
Té pensat presentar-se a les eleccions d’enguany? Com les encara? Presenta noves idees al programa electoral?
Sí que em presento a les eleccions d’enguany. Les encaro bé. Sí que hi ha idees noves: algunes les tenim a mitges i les hem de continuar treballant, i d’altres estaran explicades degudament al programa electoral. Aquestes segueixen uns eixos molt clars, que és cap a on va el món: la sostenibilitat i l’ajuda a les persones.
Pateix moltes pressions per part dels veïns del poble?
Quan assumeixes el càrrec d’alcalde, tot és culpa teva. Per tant, pressions en tinc cada dia. A més, com que soc periodista, tinc totes les xarxes socials obertes, de manera que és fàcil enviar-me missatges. Però això forma part de la feina. L’estrany seria no rebre-les, i a més són útils perquè et donen una idea del que necessita la gent del poble.
Quins són els índexs de contaminació del poble i quines mesures s’estan duent a terme per fer-lo més sostenible (per exemple, promoure el reciclatge, el transport públic, campanyes de neteja…)? Creu que estan funcionant bé?
Els mesuradors de contaminació atmosfèrica de Premià de Mar ens donen uns índex de contaminació per sota de la mitjana de la comarca perquè tenim una espècie de microclima gràcies a la muntanya, que està molt a prop, i a la brisa del mar, que ens permeten mantenir una atmosfera neta. Això no implica que no haguem de fer esforços. Per exemple, d’aquí un temps serem zona d’emissions controlades, és a dir, segons quins vehicles no podran circular pel centre de Premià (que és tot el poble). Durant aquest any posem en marxa gairebé 30 punts de recàrrega de cotxes elèctrics, distribuïts entre el port i diferents punts de Premià. També es canviarà el sistema de recollida de brossa: se substituiran tots els contenidors actuals per uns de nous que seran intel·ligents. Això vol dir que la gent haurà de disposar d’una app o tarja per obrir-los. Així sabrem quanta gent recicla i amb quina freqüència, i el camió de la brigada podrà saber si els contenidors estan plens o no, fet que farà la recollida més eficient perquè si no estan plens passarà de llarg. Una altra mesura serà recollir la brossa dels comerços amb el porta a porta.
Premià té una densitat de població molt alta. Té pensat crear més espais verds?
Sí que tinc pensat crear més espais verds, tot i que això implica un exercici d’imaginació brutal perquè hi ha molt poc espai. Tot i això, hi ha previsió de convertir el pàrquing de sorra de davant de La Salle en un parc perquè el pla urbanístic dicta que això és una zona verda.
Quina solució proposa des de l’Ajuntament pel tema de la regeneració de sorra de les platges?
La platja no és competència nostra, sinó de l’Estat Espanyol, així que des de l’ajuntament només podem apretar el govern perquè desenvolupi un projecte que fa anys ens van dir que es faria i que s’hauria hagut de començar ja. Ara diuen que es durà a terme l’any que ve i consistirà en l’allargament d’uns espigons i en la regeneració de la sorra de la platja per intentar que el front marítim no es desgasti i puguem mantenir el passeig marítim i la infraestructura del tren, que és bàsica. Segons el govern, els pressupostos estan aprovats però els falta temps per iniciar les obres.
Si pogués donar un consell o un missatge a les generacions actuals d’infants i joves, quin seria?
Lligat amb la vida municipal, el consell que dono als joves és que us impliqueu en la política, encara que costi perquè sigui més entretingut fer altres coses, ja que la política serveix per canviar les coses.
La normativa del consistori permet l’obertura d’alguna discoteca per a joves i menors?
Les ordenances municipals no permeten obrir locals que tanquin més tard de les tres de la matinada. Per tant, tal com entenem les discoteques aquí, que solen estar obertes fins les 6 del matí, diria que actualment no podem obrir discoteques al poble ni tampoc al port. El que sí que es pot fer en determinats entorns que estan aprovats pel pla d’usos és obrir locals que tanquin abans de les tres de la matinada, que serien pubs o locals “chill”.
Afegirà més activitats o espais per a joves?
Sí. De fet, després de la pandèmia vam obrir un centre d’activitats per a joves que és Can Salomó, on hi ha activitats cada dia i també fan orientació laboral. A més, acabem d’inaugurar un pump track i hem ampliat el parc de calistènia, osigui que apostem molt per l’activitat esportiva. Hi ha més projectes programats que de moment no us puc avançar perquè formen part del programa electoral, que encara no s’ha fet públic.
Es poden trobar llocs, parets, espais nous per a poder pintar grafitis?
Sí, espais nous es poden trobar i, de fet, tenim unes quantes idees al respecte. Per exemple, s’ha fet la Jornada dels Grafitis al mur de la Gran Via, que és el mur que separa Can Sanpere de la Gran Via, però també tenim previst, aquest any o el que ve, expropiar Can Sanpere i tirar aquell mur, així que hem pensat d’exportar l’activitat dels grafitis a algun altre lloc. Fa uns anys vam intentar que es fessin en els passos sotarrats de la platja, però allà s’hi acumula molta humitat perquè està sota del nivell del mar i la pintura acabava saltant. Per això hem de buscar zones més urbanes, com laterals d’edificis, o el mur del camp de futbol on ja hem pintat un grafiti, perquè és una forma d’art que volem potenciar.
Creu que Premià de Mar és un poble segur? Què es pot fer des de l’Ajuntament per millorar la seguretat dels premianencs i premianenques?
Estadísticament, Premià de Mar és un poble tan segur com qualsevol altre. També és veritat que la normativa legal no permet que la policia local actuï com ens agradaria que ho fes, ja que moltes vegades es deté una persona per un robatori, per trencar els vidres d’un cotxe o per intentar ocupar una casa, i l’endemà torna a estar al carrer. Per tant, és difícil aplicar qualsevol tipus d’actuació quan la justícia no t’empara. Tot i això, estem aplicant noves mesures de seguretat, com la incorporació de sis policies més al cos, les patrulles a peu pel carrer (abans es feien amb el cotxe perquè no hi havia suficients efectius), les quals permeten una proximitat amb la ciutadania que creiem que és positiva, i la instal·lació de noves càmeres de vigilància, algunes d’elles a les carreteres de Vilassar de Dalt i Premià de Dalt, que ens ajuden a localitzar els cotxes robats.
Podria avançar alguna idea de les millores urbanístiques que proposaria de cara al mandat següent?
No puc avançar gaire cosa, ja que alguns projectes encara estan a mig fer, però sí que us puc dir que la revolució urbanística més important que es farà en els pròxims quatre anys serà la transformació del front marítim. La Nacional, tant com la coneixem, desapareixerà. La vorera de la banda de muntanya serà més ampla, es treuran les tanques metàl·liques que separen el vianant de la carretera i es farà un carril bici d’anada i tornada que anirà des de Cabrera fins a Montgat. Per tant, la carretera es convertirà en un carrer, i els cotxes hauran de reduir la velocitat quan hi passin. També farem una segona entrada i sortida a l’autopista a la banda de ponent (Vilassar de Dalt, Premià de Dalt…).
Hi ha algun projecte per fer les voreres més amples i més accessibles en certs punts del poble?
Les voreres més accessibles s’estan fent ja. De fet, en aquests últims mesos s’han fet prop de vint voreres accessibles i també he encarregat a un equip d’arquitectes un pla i un pressupost per renovar totes les voreres del poble, en total unes vuitanta. Aquest projecte ja està preparat i es començarà a la següent legislatura, mani qui mani. El tema de les voreres més amples ja és més complicat, perquè en els anys 50-70 es van fer aberracions urbanístiques (passos per peatons molt estrets, edificis molt grans sense aparcament…) ja que Premià era un poble industrial, els treballadors no tenien gaires possibles i per això es construien habitatges massius i molt barats, deixant poc espai per circular. Si ampliem les voreres, ens mengem part dels aparcaments o del carril dels cotxes. Inclús algunes requeririen l’enderrocament dels edificis del voltant.
A Premià, el waterpolo i la natació són molt bons a nivell competitiu. Es planteja potenciar d’alguna manera aquests esports?
Els esports formen part d’entitats, per tant, la potencialitat d’aquest esport va en funció de la potencialitat de la seva entitat. Cada entitat s’ha de fer càrrec del seu creixement, tot i que nosaltres podem donar un suport puntual, com vetllar pel bon estat de les instal·lacions.
Es té previst renovar el camp de futbol i els equipaments esportius?
Hem canviat la gespa i tenim intenció de renovar la graderia i habilitar la part del darrere com a magatzem. També hem pintat tot el perímetre interior del camp. Necessitem una quarta pista coberta perquè entre les cinc i les sis de la tarda la majoria d’entitats entrenen i fa falta un nou espai per donar cabuda a tots els esports de pista.
En quin punt està el tema de Can Sanpere?
Estem a punt d’arribar a un acord amb el col·lectiu que està ocupant la fàbrica perquè surti pacíficament, amb les garanties que quan haguem arreglat l’edifici podran tornar a reprendre l’activitat que hi duien a terme. Els diners per fer l’expropiació els tenim des de l’any passat, però mentre jo sigui alcalde, l’expropiació es farà quan el col·lectiu abandoni la fàbrica pel seu propi peu.
Quina és la taxa d’atur i el nombre de persones sense sostre que hi ha a Premià? Quines mesures pensa que es poden implementar per millorar la situació d’aquestes persones?
L’atur a Premià i a altres poblacions està baixant. Pel que fa a les persones sense sostre, enteses com a aquelles que viuen literalment al carrer, en podem tenir una, dues o tres, que es van movent per uns quants pobles, osigui que no són habitants de Premià que viuen al carrer. Una altra cosa és la gent que està en situació d’emergència habitacional, és a dir, que els estan a punt de desnonar, o no poden pagar el lloguer. En aquests casos, intentem ajudar-los des dels Serveis Socials perquè no es quedin al carrer. Per exemple, al número 40 del carrer Unió ja han començat les obres per fer un centre d’acollida municipal, que oferirà 28 places a les persones que s’hagin quedat sense habitatge i necessitin un lloc on viure mentre s’intenta solucionar la seva situació. També n’estem construint un de 7 places al carrer de la Mercè.
Considera beneficiosa la instal·lació a Premià d’hipermercats o supermercats com Mercadona o l’Ametller?
A Premià hi ha 0 hipermercats, la normativa no permet construir-ne. Depèn d’on col·loquem el Mercadona, pot ser beneficiós o no. Per exemple, al port no cal perquè ja hi ha un Aldi i un Ametller. En el poble també hi ha bastants supermercats: el Sorli, el Condis, el Lidl… que s’han repartit per diferents zones de Premià i ens permeten no haver de sortir del poble per anar a comprar. Que hi hagi un Ametller petit i un de gros al port m’agrada, perquè crec que no perjudica el comerç més petit, de proximitat, sinó que el complementa. Qui vulgui comprar al Mercadona, pot anar a Vilassar o a Teià.