/

Raquel Freile: “No hi hauria bullying si no hi haguessin espectadors”

La responsable del grup de guaites de La Salle Premià ha engegat una campanya aquest curs per erradicar aquesta xacra a les aules

Firmat per Marta Mas, Helena Moreno i Ariadna Ferrer

Aquest curs 2021-22 s’ha iniciat a La Salle Premià una campanya mensual de conscienciació per a tot l’alumnat, amb la qual es vol aprofundir en valors que millorin la convivència dins i fora del centre. El mes d’octubre ha estat dedicat al bullying i s’han realitzat una sèrie d’activitats perquè l’alumnat prengui consciència d’aquesta xacra que afecta les aules de tots els països. La Raquel Freile, professora de La Salle Premià i responsable de la campanya, explica detalls sobre la iniciativa.

Quina va ser la idea inicial als objectius d’aquest projecte?

Aquí a l’escola el que tenim és un projecte de convivència, i aquest projecte el que fa és intentar que hi hagi un bon ambient i una bona convivència entre tota la comunitat educativa. Dintre d’aquest projecte de convivència s’ha fet tot el treball antibullying, i aquest mes en concret s’ha fet aquesta campanya, això no vol dir que el tema del bullying només es treballi aquest mes sinó que és una cosa més extensa que es treballa en diferents moments.

Es busca que hi haga un bon ambient i una bona convivencia entre tota la comunitat educativa

Raquel Freile, professora a La Salle Premià de Mar

Com va començar?

Va començar arrel aquest projecte de convivència que tenim aquí a l’escola. El curs passat tot l’Equip Directiu també va fer una formació especifica per sensibilitzar, prevenir i actuar en casos de bullying. Som una escola amb tolerància 0 a qualsevol classe d’agressió, llavors amb aquesta formació el que també s’hi ha fet és revisar tots els protocols i totes les actuacions. Hi ha una empresa doncs que avala que aquí a La Salle Premià tenim unes bones eines per treballar això.

Som una escola amb tolerància 0 a qualsevol tipus d’agressió

Raquel Freile, professora a La Salle Premià de Mar

Com ho veu dur a terme? 

Som un equip, tot parteix de part l’equip directiu, com la “cat”. “La cat” seria la comissió d’atenció a la diversitat, que ho forma l’Assumpta, la Maria Helena, l’Eduard, jo… Formem tots un equip que treballem aquest tema d’atenció a la diversitat. Aquest any cada mes es farà una campanya de sensibilització per prevenir i garantir aquesta bona convivència i aquest mes ha sigut el del bullying, el mes que ve hi haurà una altra campanya que també sortirà des de la “cat”.

Com reaccioneu quan algú té algun problema de bullying?

Quan hi ha un cas de bullying ja concret s’obre un protocol. Aquest protocol té diverses fases. El primer que es fa sempre és garantir la seguretat de la víctima, després es fa un treball amb l’assetjador i després s’inicia tot un procés de mediació, que li diem restauració d’aquest conflicte, però hi ha moltes fases.

Si qui presència una escena de bullying fes alguna cosa, tot s’acabaria

Raquel Freile, professora a La Salle Premià de Mar

Com poden ajudar els alumnes?

Els alumnes podeu ajudar moltíssim, no hi hauria bullying si no hi hagueren espectadors, no existiria el bullying. Un assetjador sempre assetja davant d’altra gent, per tant si aquestes persones que ho veuen fessin alguna cosa s’acabaria el bullying, per tant teniu molt de pes a les vostres mans.

Guaites (alumnes encarregats de vetllar per la convivència) té alguna cosa a veure amb el projecte?

Sí, forma part del projecte del bullying. Els guaites actualment s’estan formant, estan rebent una formació per part dels Mossos d’Esquadra i un cop acabin aquesta formació ja començaran a passar per les classes per fer aquesta exposició o començar la seva feina.

Els guaites els formen alumnes de 3r i 4t, perquè quan marxin els de 4t no comencem de 0, tindrem els de 3r que estaran a 4t preparats i podran donar una mica de continuïtat. La meitat de guaites es queden i s’incorporen els nous de tercer i això també dona molta estabilitat perquè no és començar cada any amb guaites nous.

Creus que seguiràs en un futur amb els Guaites? 

Espero que si perquè és un projecte molt important i que penso que val la pena.

Redactor junior