Revolució en el món de l’educació

Ara mateix, tota la nostra educació es basa en anar a la universitat i tenir uns estudis per després poder treballar i tenir un salari mínim. Però no tothom sap com va començat tot.

Va ser una dona la que va revolucionar el món de l’educació ara fa uns 1.160 anys. La tradició, així com la majoria dels historiadors contemporanis, atribueixen la fundació de la Al-Qarawiyyin a Fàtima al-Fihri, filla d’un ric empresari immigrant de Kairouan (actual Tunísia) i membre de la família Fihrides.

Al-Qarawiyyin  és una universitat situada a Fes, Marroc. Segons la tradició, la seva construcció va començar el 859 durant el regnat de la dinastia Idrissid. Les primeres evidències trobades sobre l’ensenyament es remunten a 1121. És considerada la universitat més antiga del món encara en funcionament per la UNESCO, el Guinness Book of Records i per diversos historiadors i, juntament amb la Universitat d’al-Azhar d’El Caire i la Universitat Zituna de Tunis, són els punts de referència cultural i religiosa més importants del mon islàmic.

Qarawiyyin ha sigut pionera e desenvolupar avenços científics, matemàtics i filosòfics a través de de les seves ensenyances centrades en l’Islam. També és una de les poques universitats del món fundades per una dona. Entre els seus alumnes més notables hi ha el filòsof jueu Maimònides, el filòsof musulmà Ibn Rushd i el Papa Silvestre II, de qui s’afirma va ser qui va introduir els números aràbics a Europa després de passar-hi una temporada al segle X.

Malgrat que va ser fundada per una dona, Qarawiyyin no acceptava dones fins fa poc. Això és degut a la tradició: no és que no es deixés estudiar a les dones, sinó que les dones havien d’estudiar fins als dotze i després casar-se. Ara, per sort, ja no és així i les dones tenen tot el dret d’accedir a aquesta universitat i estudiar el que vulguin.

Redactor junior