Teories supersticioses, conspiranoiques i negacionistes

La desconfiança és un tret que molts de nosaltres tenim. I no és necessàriament dolenta, ja que permet que no ens enganyin amb qualsevol tonteria. Ara bé, quan es demostra cert fet com a veraç, hem de creure’l ja que es presenta una evidència. Ara bé, hi ha gent que és tan desconfiada que per molt que un fet sigui cert amb evidència no el volen creure de cap de les maneres, així es creen les teories supersticioses, conspiranoiques i negacionistes. A continuació, veurem uns quants exemples d’aquestes.

Amb el creixement d’internet arreu del món, aquestes es propaguen en qüestió de segons

Firmat per Aitor Conesa

Arran de l’aparició de la Covid-19 les teories conspiranoiques, supersticioses i negacionistes s’han fet més presents que mai en el nostre dia a dia. D’aquests tipus de teories però, n’hi ha moltes i afecten temes diversos. Hem fet un recull de les teories supersticioses, conspiranoiques i negacionistes més destacades dels últims temps.

COVID-19

Els negacionistes diuen que per a curar la covid una bona iniciativa prendre’s una mica de diòxid de clor, evidentment això és fals, perquè els professionals diuen que estàs prenent lleixiu. Es va fer un estudi (“Journal of Molecular and Genetic Medicine”) per Matilda Canyades, però al final es va desmentir. Aquesta teoria es va globalitzar molt, alguns deien que s’havia d’injectar desinfectant, com ara l’antic president dels Estats Units, Donald Trump.

“Then I see that disinfecting, or knocking makes an effect in a minute, and then I see we can do something like that, injecting it… I see it right” Donald Trump

Amb l’arribada del 5G, els conspiranoics diuen que en ficar-nos la vacuna del coronavirus ens injecten un transmissor que serà capaç de controlar-nos mitjançant pensaments induïts. El 5G no pot haver sigut el causant d’aquesta pandèmia mundial per vàries raons:

1: La pandèmia no només va afectar els països que ja tenen instal·lat el 5G sinó que va afectar gran part de la població mundial.

2: Els virus i els bacteris busquen la calor. I les ones 5G no transmeten pas tanta calor com la llum visible.

3: És res més que una ona igual que la llum, que en ser una ona llarga no pot fer cap mena d’efecte en tu, no et pot baixar les defenses de cap manera, l’únic que farà és millorar la connexió.

Quan va sortir la Covid-19 tots ens va arribar la informació que va sorgir el virus a la Xina, tothom creia que es va agafar perquè una persona va menjar un ratpenat, però alguns conspiranoics diuen que el van crear a un laboratori a Wuhan, Xina.

A la Xina això és un tema molt delicat, i molta gent ho defensa.

(“There are 50 BSL-4 laboratories around the globe. The first one was developed in the US in 1967. Why haven’t we had a pandemic over the last 50+ years. Hmm… Could the virus have been intentional? If so, why aren’t the Chinese falling over themselves to distribute vaccines to the people of the world. I thought they were socialists?”) Lilya Wong.

Chandra Wickramasinghe (del centre d’astrobiologia a Buckingham ) afirma que el virus va vindre de l’espai perquè va caure un meteorit al nord de Xina a l’octubre del 2019. Alguns a l’assabentar-se de la notícia van especular, però no és més que una teoria.

(“Podría ser algún avistamiento ovni que a aterrizado en la tierra y dejó sus microbios en algún lugar del bosque”) de contabilidadmon170_8427

VOLCÀ DE LA PALMA

A la Palma hi ha hagut una gran erupció del volcà principal de l’illa, això ha fet que moltes famílies hagin hagut de marxar i hagin perdut la seva casa. A més que part de l’illa ha quedat destrossada per les colades de la lava. És un tema que ha estat molt calent en xarxes socials i en mitjans de comunicació. Hi ha hagut varietat d’informació i d’opinions, pràcticament cada dia es publicava un apartat on s’explicava el progrés d’aquest desastre natural. Tot i aquest bombardeig d’informació, hi ha gent que es dedica a pensar, sense demostrar-ho, que l’erupció és falsa. Els negacionistes repetien unes paraules claus: em sona a provocat o està orquestrat. A més s’atrevien a afirmar que la culpa era del govern o del projecte estatunidenc HAARP (projecte que va finalitzar el 2013).

”A mí lo de la Palma me suena a provocado” – @VeronicaManjon

Això ha causat controvèrsia a xarxes socials, especialment a Twitter. Així i tot, ells es mantenen en les seves teories (sense demostrar-se de cap manera). Van sortir encara més comentaris, un usuari deia que si ens fixem bé en els vídeos es podia veure que la lava sortia des del vessant i no des del cim del volcà. Un altre deia que era provocat i així la gent s’oblidaria de la vacuna, preguntaven què passaria quan el magma arribés a l’aigua…

“Así la gente se olvida de la vacuna” – @Naveganteinf

Molta gent s’ho va prendre com a humor un altre cop i no van fer cas a aquells comentaris. És simplement una altra minoria que decideix tancar-se a la seva bombolla de pensaments sense fonaments.

NEGACIONISTES DEL VIATGE A LA LLUNA

Després que el primer home arribés a la Lluna, va haver-hi gent que es va preguntar si aquest viatge va ser verídic, o si es tractava d’una mena de muntatge planificat per la NASA, per enganyar a tothom. Hi ha diversos arguments que segon alguns són la “prova” que els viatges a la Lluna que es van realitzar no van ser reals, però tots aquests suposats arguments es poden desmentir perfectament. A més, ja d’entrada hauria resultat quasi impossible simular un viatge com aquell, fer una cosa així hauria sigut més costos que el mateix viatge, i també s’ha de recordar que hi va haver molts testimonis, entre ells, la gent que va treballar en el projecte, i els que van veure el coet enlairar-se amb els seus propis ulls.

Començarem per una de les proves negacionistes més populars, el fet que a les fotografies que es van prendre, no es poden veure les estrelles. Això es pot explicar fàcilment. Les estrelles no es veuen degut al temps d’exposició utilitzat en les càmeres, i al reflex de la llum en Sol en la superfície de la Lluna. Aquests factors impedeixen que es puguin veure les estrelles, i de fet, això també pot passar a la Terra, depenent del temps d’exposició de la càmera, aquestes poden o no veure’s.

Una altra prova negacionista és que la bandera que es va col·locar a la Lluna estava onejant, cosa que seria impossible perquè allà no hi ha corrents de vent. Realment, aquella bandera no estava onejant, la seva posició és pel fet que, a més de la barra usada per clavar-la a la superfície lunar, tenia una barra addicional col·locada horitzontalment perquè la bandera es mantingués dreta. Les arrugues de la tela van ajudar que fes la sensació que es movia pel vent.

Hi ha negacionistes que es pregunten, “Si realment als anys 60 va ser possible viatjar a la Lluna, per què no s’ha tornat a fer?” Això és perquè a la Lluna ja no queda gairebé res per explorar o estudiar. Un viatge allà és molt costós, i no val la pena gastar tants diners en un projecte que no et porti cap benefici. S’està treballant en la construcció de coets reutilitzables per poder fer diversos viatges per l’espai sense gastar tant material, però aquesta tecnologia encara està en procés de prova i investigació.

Una d’aquestes persones que dubten de la veracitat del viatge a Lluna és el futbolista Iker Casillas. Va comentar el següent en un tweet: “L’any que ve es compleixen 50 anys (suposadament) que l’home va trepitjar la Lluna, estic en un sopar amb els meus amics… discutint sobre allò. Elevo la tertúlia a públic! Creieu que es va trepitjar? Jo no!” Encara que la gent que no estava d’acord amb ell era majoria, el 42% (de 300.000 votacions) va contestar que el viatge no va ser real.

Resulta preocupant que la desinformació hagi causat que hi hagi tanta gent que cregui aquestes coses. Com ja hem dit abans, simular un viatge d’aquesta magnitud és molt difícil, ocultar la veritat seria gairebé impossible, així que sí, el viatge a la Lluna sí que va ser real.

EL 5G

El 5G és la cinquena generació de telecomunicacions sense fils que cada cop ens acosta més a l’internet de les coses. “En una conferència amb els líders del món vam arribar a la conclusió que les màquines poden inserir pensaments”, això deia el president Piñera en el vídeo de presentació del 5G a Xile.

Els rumors sobre el 5G són molts, però el més fort de tots és que el 5G és perjudicial per a la salut. Arreu del món s’ha produït conseqüències per aquest tipus de declaracions: s’han cremat un gran nombre d’antenes i torres telefòniques.

A banda d’això segons algunes fonts el 5G només seria una escalada més en el nivell de radiacions que ja rebem cada dia però el que passa segons aquestes fonts és que, en teoria, l’ésser humà és capaç d’adaptar-se però si el canvi d’ona cada cop és més ràpid ja no es pot adaptar.

“El 5G ens fregirà, literalment” – Miguel Bosé

Però segons aquests tipus de fonts, el 5G no només afecta la salut humana sinó que també al medi ambient.

“Des de que aquesta cosa està engegada hi ha menys ocells al cel” – Miquel Bosé

Per altra part, en webs més fiables es diu que el 5G no és perjudicial i que no hi hauria cap manera que hagués pogut provocar una malaltia. La majoria de fonts diuen que no és pas perjudicial mentre que molt poques diuen el contrari.

L’HORÒSCOP

L’horòscop és una paraula que prové del grec “Horoskopos”. La paraula fa referència al sistema pseudocientífic utilitzat per predir el futur d’una persona segons la posició dels astres en el seu naixement, els que interpreten aquests signes són astròlegs.

Per validar l’horòscop s’han fet diferents estudis científics per provar hipòtesis que proposen els astròlegs incloent estudis longitudinals molt fiables. De tots els estudis que es van realitzar, cap va trobar cap probabilitat de què els astres influeixin en la nostra psicologia. Per tant, podem dir que no hi ha una base científica vàlida per demostrar que els astres influeixen en la nostra personalitat. A més, aquests estudis van demostrar que les persones solen identificar-se amb els termes que descriuen molt vagament, fet que provoca que tinguem la sensació que ens estan descrivint a nosaltres mateixos, això es coneix com a “efecte Forer”.

Curiosament, en altres estudis similars s’ha demostrat que la gent tendeix a identificar-se més amb descripcions d’aquest tipus, incloses les d’alguns testos de personalitat, que amb els resultats de test psicològics avalats per la ciència. Això es deu al fet que ens creiem més fàcilment el que diuen les persones a qui considerem expertes i al fet que les frases ambigües ens permeten interpretar les descripcions de forma subjectiva, projectant un significat personal a les seves afirmacions. Probablement, també influeix el fet que en general els horòscops ens diuen coses positives, mentre que no sempre passa el mateix amb els testos de personalitat seriosos.

Tot i aquesta falta de veracitat de l’astrologia, s’han fet vàries declaracions sobre el tema (sense arguments)

“Mamá astronomía de seguro pasaría hambre, si no ganase el pan su hija la astrología”. Johannes Kepler

“La astrología es como la medicina, es una ciencia-arte, no una ciencia exacta”. Juan Estadella Ferrater

Redactor junior