/

Tests psicotècnics, útils però amb mancances

Firmat per Laia López, Pol Dominguez, Guillem Folch, Martina Garcia i Carles Peña

S’entenen per tests psicotècnics un tipus de tests objectiu dissenyats per avaluar de forma objectiva (sense que hi hagi en l’obtenció de resultats la subjectivitat d’un avaluador) les capacitats intel·lectuals d’una o diverses persones. Es tracta de tests altament estructurats, de resposta voluntària controlada pel subjecte i en el qual no emmascara l’objectiu de la prova.

A l’escola, a La Salle Premià, realitzem testos psicotècnics des de 6è de Primària i, per tant, després d’haver fet cinc psicotècnics durant la nostra vida, hem tret la conclusió de que els psicotècnics són una bona eina per a avaluar les teves aptituds mentals i capacitats intel·lectuals. Al formar part del sistema educatiu tenim dret a que l’escola ens avaluï no només acadèmicament sinó també psicològicament.

Tenim dret a que l’escola no només ens avaluï acadèmicament, sinó també piscològicament

A més, el fet de no conèixer directament la persona que ens avalua i confiar en la seva experiència laboral, pot ajudar-te a respondre preguntes que probablement si coneguessis al psicòleg no respondries, ja que en teoria la informació que tu dones només la llegiria el psicòleg que et ve a fer la prova. Totes les dades, tant personals com de les teves aptituds mentals, serveixen d’alguna cosa, es porten tants anys fent psicotècnics que si alguna informació no sigués essencial no te la demanarien. Molt cops els adolescents no volen explicar res de la seva vida personal als seus pares o familiars i els resultats fan que els pares puguin tenir una idea de quin moment estàs passant. Amb els resultats els pares es guien en quin moment està passant el seu fill.

Amb els resultats, les famílies tenen un idea sobre en quin moment es troba el seu fill/a

Tot i els factors positius que aporta la prova, hi ha elements d’execució que es podrien millorar. Aquests textos tenen una durada molt elevada, de 3 o 4 hores, on ens passem explicant la nostra vida personal i fent proves que el que fan es després fer separació d’alumnes pel nombre de paraules que has fet. Li estàs dient a una psicòloga on vius, com ets i qui són els teus pares i els seus números de telèfon, no és necessari donar les teves dades personals a una persona que no coneixes de res. A més, no fa falta explicar aquestes dades per saber el resultat d’aquesta fitxa.

Al començament del test expliquen que només ho llegeix la persona que ens fa la prova però si dones la teva informació és perquè depenent del que posis contactaran i parlaran del test. En aquest sentit, si un nen/a tingués problemes ho parlaria amb la família, no ho posaria en un test de personalitat. A banda, les emocions d’aquell dia poden influir en les respostes i per tant, pot fer que aquest test no sigui 100% efectiu.

Redactors Juniors

, , , ,