The Tyets: “Tot passa per alguna cosa, al final fa por canviar una cosa del passat”

El grup de música urbana catalana es mostra satisfet amb la seva trajectòria i l’evolució de la seva carrera

Firmat per Marta Mas i Helena Moreno

El passat 11 de maig, es va realitzar,  a l’auditori de l’universitat Blanquerna, l’entrevista organitzada per la revista Junior Report al grup musical The Tyets. El grup mataroní format per Oriol de Ramon i Xavier Coca, va reunir a representants de 10 escoles, que treballen amb Junior Report, per poder resoldre els dubtes que tenen sobre el grup i aplacar la seva curiositat. The Tyets van respondre amb total sinceritat i es van mostrar agradables i propers, sempre amb un somriure que els va acompanyar al llarg de tota l’entrevista. 

Per què el nom de The Tyets?

Abans teniem un altre nom, però el vam haver de canviar i com que entre nosaltres ens diem tete o tiet vam decidir que aquest era el nom que ens definia més.

Cançó preferida i per què?

Xavier: Ara mateix “de l’1 al què”, per com l’hem creada i com que és nova, encara no l’he avorrit.

Oriol: “Hamaking” ja que encara veig que s’escolta i m’agrada molt i “Amics, Tiets i Coneguts” perquè crec que és la millor cançó que hem creat.

Com vau crear el grup?

Teniem un grup abans amb els amics i com que en Xavier va marxar d’Erasmus el van deixar. Un dia vam quedar i vam començar a fer música.

Esperàveu tenir l’èxit que teniu quan vàreu començar?

Hem anat creixen poc a poc i no hem notat un gran canvi perquè no  hi ha hagut un moment en el que ho haguem notat.

Que voleu transmetre amb les vostres cançons?

Cada cançó surt en un moment de la vida, ni ha que transmeten alegries, d’altres t’acompanyen en un dia de pluja, unes tenen un rere fons altres que no però al final volem que transmetin bon rollo i que s’entenguin.

En que us inspireu?

En el dia a dia, les coses quotidianes que ens passen o els hi passen als altres amics.

Si poguesiu tirar enrera que canviarieu?

Tot passa per alguna cosa, al final fa por canviar una cosa del passat perquè no saps com esteries en el present.

Quina és l’experiència de fer col·laboracions?

És molt divertit i aprens de com treballen els altres i així pots fer canvis de com treballes per millorar.

Heu pensat deixar el grup?

No, hi ha dies de baixa però ens hem tirat a la piscina i per molt que un dia sigui dolent i ho voldríes deixar per treballar a una oficina amb un sou fixe, després penses en totes les coses bones i no ho canvies per res.

Cançó més fàcil que heu escrit i la més complicada?

La més fàcil sens dubte “se queda” perquè el que vam grabar en el micro és el que escolteu, sense fer canvis. I la més complicada “Los Manolo” ja que se li van haver de fer molts retocs i canvis perquè estigués perfecta i ha estat molt treballada.

Quan vau començar a cantar?

Nosaltres érem músics, no solistes, per tant, cantar no era algo que fèssim a diari, però quan es van posar de moda les batalles de galls, que teniem uns 16 anys, va ser quan ens hi vam posar.

Heu arriscat alguna cosa?

Cada decisió és un risc, hem deixat moltes coses, abans sortíem amb els amics cada cap de setmana i ara no tenim temps, perquè els concerts cauen en cap de setmana i ells entre setmana treballen.

I aquestes han estat algunes de les preguntes (les més interessants) que van respondre The Tyets. Ens van resoldre molts dubtes i això va fer que els coneguesim més. Són una parella molt agradable i amable. 

Al acabar l’entrevista van cantar una cançó i es vàrem poder fer fotos i parlar una estona amb ells.